Слава Ісусу Христу! - Слава Україні! Слава Героям України!


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

середу, 27 березня 2013 р.

27.03.2013р. Б. / На Львівщині вшанують митрополита УГКЦ XIX ст. Григорія Яхимовича


Відроджуючи пам’ять про предстоятеля Української Греко-Католицької Церкви XIX ст. – митрополита Григорія Яхимовича, з нагоди 221-ї річниці від дня його народження та 150-ти річчя від дня смерті, 28 квітня 2013 р. у його рідному селі Підбірці, що на Львівщині, заплановане проведення Урочистої академії.
 
Серед запланованих заходів - презентація книги про Григорія Яхимовича. Вона безкоштовно розповсюджуватиметься серед зацікавлених.
 
"Одним із перших завдань для нас є закладення парку Григорія Яхимовича у Підбірцях. У ньому мав би стояти пам’ятник митрополиту та простягатиметься алея. Влітку це мав би бути своєрідний музей в парковому форматі", - говорить Ярослав Жукровський, засновник Фундації імені Григорія Яхимовича. Музей міститиме репродукції фотографій, листів та інші речі, що стосуються митрополита.
 
"Порівнювати Григорія Яхимовича з іншими митрополитами не зовсім коректно", - наголошують у Фундації. Однак у середовищі ентузіастів та науковців, які прагнуть відродити пам’ять про нього, схиляються до думки, що Григорій Яхимович – це «світило, яке можна сміливо ставити поруч з митрополитом Андреєм Шептицьким та патріархом Йосифом Сліпим». Свідченням заслуг Григорія Яхимовича перед народом є уривок з книги 1892 р.: «…якому не було рівних серед попередників та не буде серед спадкоємців на митрополичому престолі галицької Русі».
 
Організатори запрошують вшанувати пам’ять визначного церковного та громадського діяча у його рідному селі Підбірці та відвідати могилу на Личаківському цвинтарі у Львові.

Контактна інформація: 067 380 15 05 - Фундація імені Г. Яхимовича.

Довідка
Григорій Яхимович (16.02.1792 – 29.04.1863) з 1860 р. митрополит Галицький та Архиєпископ Львівський, предстоятель УГКЦ. Професор педагогіки та теології у Львівському університеті, ректор Львівської духовної семінарії. Виступав проти заміни кирилиці латинським алфавітом, був членом Собору руських вчених, відкрив багато народних шкіл, добивався запровадження викладання української мови у школах Галичини. Очолював Головну Руську Раду, був послом до Галицького сейму та Австрійського райхсрату. Сконструював машину для косіння трави, розробляв план пароплавного сполучення на річці Сан.

Фото із музею Львівського національного університету імені Івана Франка

Джерела: http://dyvensvit.org

Воїни Христа Царя

Немає коментарів:

Дописати коментар