Слава Ісусу Христу! - Слава Україні! Слава Героям України!


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

пʼятницю, 22 березня 2013 р.

22.03.2013р. Б. / Офіційні правила посту в УГКЦ


Останнім часом з’явилося дуже багато різних церковних календарів та статей у друкованих та інтернет-виданнях стосовно правил посту в Українській Греко-Католицькій Церкві. Ці приписи дуже часто кардинально різняться між собою і вносять дезорієнтованість серед вірних. Пропонуємо увазі читачів список посних днів в УГКЦ, так як вони розміщені в офіційному «Благовіснику Верховного Архиєпископа УГКЦ». Це ті приписи стосовно посту, які дійсно зобов’язують вірних УГКЦ. Усе решта є виявом самодіяльності окремих осіб, а не церковними постановами.
 
Витяг з «Благовісник Верховного Архиєпископа УГКЦ(1966 р. Б.)»:
 
Посні дні в УГКЦ є наступні:
 
1). До стриманости від вживання м'ясних страв в усі п'ятниці цілого року, за вийнятком загальниць і припадаючих у ті дні Господських і Богородичних празників. В ці дні дозволяється вживати молочні страви.
 
2). До стриманости від м'ясних і молочних страв у перший день Чотиридесятниці, тобто Великого посту і у Велику П'ятницю.
 
3). До стриманости від м'ясних страв і до посту, тобто до здержливости в кількості їди: в навечір'я Різдва Христового і Богоявлення а також у наступні свята: Воздвиження Чесного Хреста і Усікновення Чесної Голови св. Йоана Хрестителя. Дозволена кількість їди у ті дні обмежена до одноразової їди досита (страви з молоком чи без молока) з додатковим скромним підкріпленням відповідно до місцевих звичаїв.
 
4). Церква зобов'язує: до стриманости від м'ясних страв дітей, які закінчили 14-ий рік життя, а до посту тих усіх, що закінчили 21-рік життя аж до закінчення 59-ого року життя.
 
5). Вийняті від цього закону: недужі душевно і тілесно, матері, що кормлять, а також ті, що не розпоряджаються вповні своєю особою задля прийнятих на себе обов'язків.
 
6). Єпископи, Отці парохи і сповідники можуть уділювати в потребі диспензи від цього закону, згідно із нашим обрядом.
 
7). Звільнені від посту є:
 
a. Убогі, які живуть з милостині.
 
b. Хворі і немічні, що повертаються до здоров'я.
 
c.  Вагітні жінки і матері, що кормлять грудьми немовлят.
 
d. Важко працюючі.
 
e.  Ті, які не можуть легко дістати пісних страв
 
f. Люди, що закінчили 59 років життя.


Джерело:     Воїни Христа Царя

Немає коментарів:

Дописати коментар