Слава Ісусу Христу! - Слава Україні! Слава Героям України!


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

вівторок, 12 березня 2013 р.

12.03.2013р. Б. / У Донецьку освятили розписи головного собору УГКЦ на Сході України


Шестеро єпископів, близько двадцяти священиків і чимало богопосвячених осіб і мирян зібралися 10 березня 2013 року в катедральному соборі Покрови Пресвятої Богородиці УГКЦ, що в Донецьку, на освяченні розписів цього храму. 

На свято прибули владики: Михайло (Колтун), Єпарх Сокальсько-Жовківський; Дмитро (Григорак), Єпарх Бучацький; Василь (Медвіт), Єпископ-помічник Донецько-Харківського екзархату; Василь (Івасюк), Екзарх Одесько-Кримський; Ян Собіло, Єпископ-помічник Харківсько-Запорізької дієцезії РКЦ. Серед богопосвячених осіб були: ієрм. Мирослав Чайка, ЧНІ, зі Словаччини; с. Тереса Слота, СНДМ, головна настоятелька Згромадження сестер служебниць Непорочної Діви Марії; с. Петра Сичак, провінційна настоятелька Згромадження сестер служебниць Непорочної Діви Марії зі Словаччини. 

Владики здійснили обряд освячення розписів храму, читаючи спільно молитви перед царськими дверима і окроплюючи розписи та ікони свяченою водою, кадячи і помазуючи миром стіни. Нагадаємо, що будівлю катедрального собору десять років тому вже освятив Блаженніший Любомир (Гузар), тодішній Глава УГКЦ, у присутності восьми єпископів. 

Близько року внутрішню частину храму розписували майстри зі Сходу та Заходу України. Розписи виконані в стилі класичного ренесансу. Автор головних робіт - Іван Грабар, живописець і графік, член Спілки художників України, учасник українських та міжнародних виставок. Роботи цього митця зберігаються у Львівській картинній галереї, Національному музеї у Львові, МУНДМ і приватних колекціях в Україні, Росії, США, Канаді, Римі, Великобританії та Польщі. Підготовчі й малярські роботи здійснила бригада під керівництвом Василя Шпура та його помічників (Михайло Шпур, Іван Пасенко, Віталій Салаш і Ярослав Намех). Серед митців зі Сходу України - Євген Орліков, заслужений художник України,та Валентина Струніліна, професійна художниця, корінна донечанка. До речі, для п. Валентини це  перший досвід розпису церкви, бо досі майстриня писала тільки ікони. «Я здобула свою освіту у Львові. Я дуже вдячна єпископу за те, що він надав мені можливість здійснити мою давню мрію - писати ікони в церкві», - поділилася своїми переживаннями художниця.

Відтак, після освячення, відбулася Архиєрейська Божественна Літургія. Владика Михайло під час проповіді говорив про те, що люди звели цей храм своїми стараннями, любов’ю та жертвою. «Бажаю вам нести у своїх серцях частинку зведеного вами храму, адже він є значним подвигом в історії УГКЦ», - зазначив проповідник. Архиєрей також пригадав, що Синод Єпископів УГКЦ наголошує  на «живій» парафії, в якій люди повинні дарувати одне одному Божу любов, як нам її дає Господь. Владика зауважив, що ми вже знаходимося на порозі Великого посту, який є нагодою для всіх складати внутрішні жертви для свого вдосконалення і належного ставлення до свого ближнього, таким чином  ділячись із усіма живим Христом. «Ми повинні намагатися ставати святими, попри те що це важко. Бути святим - це не обставина, яка змушує до чогось, а Божа ласка присвятити своє життя Йому. До цього потрібно бути готовими, - бути готовими навіть віддати своє життя за ближнього», - додав єпископ. 


Після Літургії  владика Степан (Меньок) подякував єпископам-жертводавцям храму - Михайлу (Колтуну) та Дмитру (Григораку), наголошуючи, що краса храму полягає в тому, щоб у ньому були ікони, які б наближали людей  до Бога. «Хоча наш храм невеликий, ми у ньому почуваємося як у родинному колі, бо знаємо про життя одне одного», - сказав він. 

Сестра Тереса Слота, вражена чисельною присутністю молоді та дітей у храмі, подякувала їм у своєму вітальному слові за те, що вони ходять до церкви і попросила їх завжди бути вірними Богові. «На одній зі стін цього храму зображена перша сестра служебниця - блаженна Йосафата Гордашевська. Гадаю, що це невипадково, адже ці сестри плідно працюють на Сході України, допомагаючи тут духовенству», - промовила вона, заохочуючи батьків не боятися віддавати своїх дітей служити Богові й людям. 


Лист-привітання надіслав Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ. Його зачитав о. Василь Пантелюк, канцлер Донецько-Харківського екзархату. «Із великою радістю я сприйняв звістку про освячення розписів у катедральному соборі Покрови Пресвятої Богородиці УГКЦ у Донецьку. Це торжество є радістю не лише для тих, хто молиться в цьому храмі, а й для всього Донецько-Харківського екзархату. Ви довгі роки йшли до цього дня, будуючи та прикрашаючи цей святий дім. Кожного разу, коли входитиме у нього, вдивляйтеся у святі ікони та черпайте з них спасительну науку, вчіться жити справжньою живою вірою нашого Спасителя. Запевняю у своїй молитві за вас до Господа, прохаючи для вас щедрих Його ласк», - ідеться у привітанні. 

Поза увагою не залишилися і жертводавці-миряни храму, які отримали подячні грамоти від владики Степана та о. Василя Пантелюка. Коментуючи подію, о. Василь пригадав, що відтепер цей храм «наповнений особливою духовністю, яку зможе відчути кожна людина, котра зайде до нього, щоб піднести свої молитви до Господа». 

Фоторепортаж події
 
Руслана Ткаченко, Прес-служба
Донецько-Харківського екзархату УГКЦ


Немає коментарів:

Дописати коментар