Слава Ісусу Христу! - Слава Україні! Слава Героям України!


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

четвер, 14 березня 2013 р.

14.03.2013р. Б. / Патріарх УГКЦ: Новообраний Папа дуже добре знає про нашу Церкву і духовність


«Найперше я б хотів сказати, що новообраний Папа Франциск І є вихованцем нашого священика Степана Чміля, який тепер похований у базилці Святої Софії у Римі. Нинішній Папа, а тоді студент Салезіянської школи, щодня раненько, поки ще всі хлопці спали, прислуговував о. Чмілю під час Служби Божої. Він добре знає наш обряд і пам′ятає навіть нашу Літургію. Востаннє я його відвідував, коли прощався з Аргентиною, від′їжджаючи до України, і просив, щоб він дав свої свідчення для беатифікаційного процесу о. Степана Чміля, на що він радо погодився. Отож Святіший Отець дуже добре знає і про нашу Церкву, і про нашу Літургію та обряд, про нашу духовність», – сказав Блаженніший Святослав, Патріарх УГКЦ, одразу після повідомлення про обрання 266 очільника Риму.

Крім того, за словами Предстоятеля УГКЦ, Папа Франциск І ще як Архиєпископ Буенос-Айреса був ординарієм для східних католиків, зокрема тих, які не мали своєї ієрархії. «А наша єпархія в Аргентині є так якби суфраганна Архиєпископства Буенос-Айреса. Таким чином Кардинал Берґольйо завжди опікувався нашою Церквою в Аргентині і я, як молодий єпископ, робив свої перші кроки в цьому служінні під його оком та з його допомогою. Тому я гадаю, ми справді будемо мати в його особі того Святішого Отця, який дбатиме про нашу Церкву. І я сподіваюся, що з тим Папою нас чекають дуже гарні події в майбутньому», – пояснив Блаженніший Святослав.

У своєму коментарі Патріарх УГКЦ також зазначив, що новообраний Святіший Отець є надзвичайно скромною людиною. «Наприклад, у Буенос-Айресі він ніколи не використовував своєї машини, завжди їздив громадським транспортом, завше дуже скромно одягався. І вирізнявся тим, що найбільше хотів дбати про вбогих. Він був той, що відвідував людей у найбідніших кварталах і взагалі є особою такого, я б сказав, дуже душпастирського складу», – охарактеризував Предстоятель УГКЦ.

Папа Франциск І, за словами Блаженнішого Святослава, є надзвичайно глибоким інтелектуалом. «Пригадую, що його проповіді зазвичай були вельми короткі, часом навіть складалися буквально з п′яти-шести речень, але в них він так багато казав, що після того його короткого слова завжди тривала мовчанка так майже на п′ять-сім хвилин. Потрібен був час, щоб над цим словом можна було глибоко роздумати», – сказав Блаженніший Святослав, Патріарх УГКЦ.

Оксана Шкодзінська для Департаменту інформації УГКЦ

Джерело:   Воїни Христа Царя

Немає коментарів:

Дописати коментар