Слава Ісусу Христу! - Слава Україні! Слава Героям України!


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

четвер, 7 березня 2013 р.

07.03.2013р. Б. / Бурхлива історія Церкви: 263 Папи і 265 понтифікатів


Папа Бенедикт IXВ очікуванні на оголошення дати початку конклаву італійська преса звертає увагу на математичну цікавинку в історії понтифікатів: хоча Бенедикт XVI був 263-м Папою в історії, його понтифікат був 265-м з черги.
 
Така розбіжність є результатом бурхливої історії Церкви в ХІ столітті за часів понтифікату Бенедикта ІХ, який тричі ставав Папою. 

Наступник Бенедикта XVI розпочне 266-й понтифікат і, швидше за все, з практичних причин  вважатиметься 266-м, а не 264-м Папою, яким буде фактично. 

Така відмінність у кількості понтифікатів і наступників св. Петра виникла за неспокійних часів як в історії Рима, так і Церкви. На початку ХІ століття Папи потрапили в залежність від сімей римської аристократії, як, наприклад, сім’ї Тускуланів, яка привела на папський престіл трьох своїх представників. 

1033 року Папою став 18-річний Теофілакт Тускульський, який прийняв ім’я Бенедикта ІХ. Як пригадують історики Церкви, він мав погану славу і не подобався римлянам. Тому він кілька разів був змушений втікати з Рима. Після першої втечі, коли вже було обрану антипапу, він повернувся до Рима й повернув собі папський престіл. 1045 року він продав папську гідність своєму хресному батькові, який узяв собі ім’я Григорія VI. 1047 року Бенедикт IX втретє повернувся на папський престіл, після смерті наступного Папи – Климента ІІ. Це були часи, коли ще Папу не обирав конклав.

Через рік на нього наклали екскомуніку і остаточно вигнали з Рима. 1055 року він помер. 

Від часів Бенедикта IX, чиї авантюри ввели хаос у книги історії Церкви, кожен Папа має власний герб. 

За матеріалами: Католицький Оглядач 

Джерело:    КРЕДО

Немає коментарів:

Дописати коментар