Слава Ісусу Христу! - Слава Україні! Слава Героям України!


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

середу, 12 грудня 2012 р.

12.12.2012р. Б. / Білорусь: миряни як апостоли


 
Ім’я Пресвятої Трійці отримало офіційно ереговане 8 грудня у Вітебську Братство домініканців-мирян.
 
До нього належать кільканадцятеро осіб, перші з яких склали свої обітниці ще 2001 року. Тоді світськими домініканцями опікувався о.Михайло Єрмашкевич, а тепер спільнота має офіційно затвердженого асистента – о.Романа Шульца. 

Братство затвердив настоятель Польської провінції Ордену Проповідників о.Кшиштоф Поплавський (білоруські домініканці, всіх гілок Ордену, належать до Польської провінції, а Україна і Росія мають свій Східний вікаріат). Ця важлива для мирян-домініканців подія відбулася в храмі св.Варвари у Вітебську, повідомляє сайт dominikanie.pl.
 
Того дня, в урочистість Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії, склав свої довічні обітниці брат Сергій Домінік Кучинський, і саме цей факт став опорним для офіційного затвердження Братства. У терціарських спільнотах, відповідно до документів, вимагається певний мінімум членів з довічними обітницями, аби спільнота могла бути затверджена як Братство. Тепер у білоруському Братстві домініканців-мирян (воно складається з мешканців різних міст) семеро членів з довічними обітницями, п’ятеро поновили свої тимчасові обітниці, шістьох прийнято до новіціату. Після проголошення офіційного затвердження Братство обрало свою Раду. Зокрема, бр.Сергій Домінік став магістром новіціату. Настоятелькою Братства є с.Галина Антоніна Кухтова. 

В суботніх урочистостях узяли участь представники Ради мирян-домініканців Польської провінції: Малгожата Мазур, Анна Суліковська, Петро Гродецький, а також Провінційний промотор Братств мирян св.Домініка о.Даріуш Кантиповіч. 

«Роль мирян тут виняткова, і часто саме вони є єдиними апостолами віри у своїх середовищах. Своєю молитвою та свідченням життя, будованого на зв’язку з Богом, вони роблять так, що чимало людей з їхнього оточення відкриваються на духовний розвиток і змінюють свої життя», – каже про білоруських світських домініканців Малгожата Мазур. 

– Ми, мінчани, найчастіше провадимо молитву Вечірні у молодіжному центрі при храмі Пресвятої Діви Марії, – сказав спеціально для CREDO бр.Сергій Домінік Кучинський, програміст за фахом. – Якщо йдеться про «сприяння братам Першого Ордену з боку мирян-терціаріїв», то в нашому конкретному білоруському світі… це важко, бо дуже великі відстані як поміж різними частинами Третього Ордену, так і, власне, між ним і братами Першого Ордену. Тому кожен з нас намагається допомагати Церкві як такій, робити це мірою власних сил – бути активними парафіянами та служити допомогою в освяченні людям, з якими ми живемо і працюємо. Загалом беручи, це нормально для кожного християнина, а домініканська специфіка тут – в інтелектуальній складовій нашої формації та духовного життя. А також у розвиванні здатності приймати з вдячністю те, що Бог нам посилає, як добре, так і важке. Такий підхід випливає з нашої духовності та історії: відомо бо, що одна з історичних назв Ордену домініканців-мирян – Орден від покути. 

На теренах Білорусі домініканці були присутні вже у ХІІІ столітті, майже від початків існування Ордену Проповідників. У Вітебську домініканський монастир постав у XVII столітті й існував до 1832 року, коли російська царська влада позакривала католицькі храми та монастирі. Брати у білих хабітах повернулися до Вітебська лише 1990 року. Вони прийняли зруйнований на той час храм св.Варвари, відбудували його, і до 1999 року це був кафедральний храм дієцезії. 

Сестра Анастасія Марія Магдалина Ковалевська (Вітебськ) складає тимчасові обітниці на руки с.Малгожати Мазур. Так, білоруські терціарії прийняли у своїх правилах, що вони в урочисті дні носять домініканські хабіти! 
 

Тут, вступаючи в новіціат, приймають медальйон св.Домініка - як знак скапулярію, пояс - знак чистоти, і розарій. Хабіти вони носять не щодня, а ось пояси і розарії - залюбки, навіть зі світським одягом. 
 
Шестеро новіціїв спільноти Пресвятої Трійці.
 
Фото надала с.Ольга Катерина Муская

Вітебський храм святої Варвари. 

 Ірина Єрмак


Джерело:    КРЕДО

Немає коментарів:

Дописати коментар