Слава Ісусу Христу! - Слава Україні! Слава Героям України!


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

середу, 16 січня 2013 р.

16.01.2013р. Б. / Патріарх УГКЦ: «Сьогодні в державно-церковних відносинах – криза»


Те, що пРезидент підписав зміни до закону «Про свободу совісті та релігійні організації», змушує Патріархів Церков говорити про кризу в державно-церковних стосунках. Про це сказав Патріарх Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав Шевчук в інтерв’ю газеті «День».
 
«Розмова є, а діалогу немає. Процеси відбуваються незалежно від того, яку позицію висвітлює Всеукраїнська рада Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) і які обіцянки дає Президент», – Патріарх Церкви.
 
Блаженніший Святослав розповів передісторію підписання цих змін, оскільки вона випливає з парадигми спілкування між пРезидентом та ВРЦіРО, а також з парадигми будування державно-церковних відносин за останні 15 років, відколи існує ВРЦіРО.
 
Він наголошує, що ВРЦіРО намагається вибудовувати державно-церковні відносини на паритетній основі. «Тобто ми себе вбачаємо партнерами з владними структурами, але аж ніяк не підлеглими», –каже Патріарх УГКЦ.
 
«Незважаючи на наше спілкування і співпрацю, 16 жовтня Верховна Рада ухвалила закон "Про свободу совісті", ігноруючи позиції Церков. Наступного дня відбулася зустріч з Президентом, на якій Віктор Бандюкович погодився ветувати його, вислухавши наші аргументи. Однак цього не зробив. Ця подія змусила Патріархів Церков говорити про кризу в державно-церковних стосунках, – розповів Патріарх Церкви. – Тепер, схоже на те, парадигма в церковно-державних відносинах зруйнована».
 
«Ми не є партнерами. Ми не розуміємо свого місця і яку роль повинна відігравати Всеукраїнська рада Церков і релігійних організацій. Потім було сказано, що необхідно в терміновому порядку опрацювати наступний законодавчий акт, який узгоджувався б з позиціями Церков... Та сама тактика, як з мовним законом, – пригадує Патріарх Церкви. – Поспіхом ухвалили закон про мови, після чого Віктор Бандюкович вимагає іншого закону, який би десь врівноважував те, що було зроблено. До речі, хоч уже півроку минуло, а проекту закону, про який тоді говорив пРезидент, так і нема…».
 
Водночас Патріарх і Отець УГКЦ переконує, що для Церкви дуже важливі відносини з державою. Адже розвиток церковно-державних відносин необхідний для розвитку українського суспільства і побудови національної держави як такої. Усі Церкви, зокрема християнські, бачать себе активними членами громадянського суспільства.
 
«Ми присутні в соціальному житті (працюємо з малозабезпеченими, людьми з фізичними і психічними вадами, сиротами, дітьми вулиці тощо). І тут повинні співпрацювати з владою. 

Наприклад, в одному з проектів УГКЦ йдеться про порятунок українського села. Але Церква не може всього зробити, тому потребуємо цивілізованих державно-церковних відносин… Однак будемо й далі генерувати різні ідеї і пропозиції для того, щоб цей діалог все ж таки міг бути конструктивним і плідним, бо, я думаю, що він всім нам потрібен», – наголосив Патріарх УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ

Немає коментарів:

Дописати коментар