Слава Ісусу Христу! - Слава Україні! Слава Героям України!


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

вівторок, 23 квітня 2013 р.

23.04.2013р. Б. / Слово Блаженнішого Святослава після зустрічі делегації УГКЦ із Патріархом Константинопольським Вартоломеєм I


У суботу відбулася офіційна зустріч між делегацією Української Греко-Католицької Церкви, яку я очолював, і Вселенським Патріархом Вартоломеєм І, який нас прийняв у своїй резиденції у Стамбулі. Цей візит, на мою думку, був дуже важливим. Він відбувся з нашої ініціативи і я дуже вдячний Вселенському Патріархові за те, що він позитивно відгукнувся на наше прохання і що така зустріч відбулася.
 
Ця зустріч відбулася в контексті паломницької поїздки по святих місцях древньої землі Константинополя, яка відбулася, знову ж таки, у контексті святкування 1025-ліття Хрещення Русі-України. Адже Церква древнього Константинополя є матірною Церквою для всіх християн Київської традиції, для тих християн, які отримали віру в Таїнстві Хрещення святого рівноапостольного і великого князя Володимира. Сьогодні такими Церквами, які є спадкоємцями цього Хрещення, а відтак, для яких матірною є Церква древнього Константинополя, є УПЦ МП, УПЦ КП, УАПЦ і УГКЦ. Тому для нас такий візит ввічливості, такий контакт з нашою Церквою-матір’ю є дуже важливий.
 
Зі свого боку я теж зазначив, що Вселенський Патріарх сьогодні є важливим моральним авторитетом у православному світі, а також і в християнському світі загалом. Можна сказати, що він, перебуваючи вільним від різних політичних чи геополітичних заангажувань, справді може бути дуже важливим моральним авторитетом для українського християнства, яке сьогодні констатує факт поділу єдиної Київської Церкви.
 
З нашого боку я теж задекларував готовність поглиблювати і розширяти наші стосунки з Церквою древнього Константинополя в різному форматі. Одним з таких форматів, про які йшла мова, є відновлення діяльності Київської студійної групи, яка зародилася ще у 80-х роках на північноамериканському континенті і до складу цієї студійної групи входили богослови, науковці Української Православної Церкви США і Канади, яка перебувала в єдності з Вселенською Патріархією, а також богослови, науковці Української Греко-Католицької Церкви. В той час вдалося випрацювати дуже багато різних конструктивних богословських фундаментів для відновлення діалогу, а також можливого сопричастя між УГКЦ, а також Церквою древнього Константинополя. Очевидно, що за останні більше ніж двадцять років релігійні обставини в Україні докорінно змінилися. І тому відновлення діяльності такої студійної групи дуже б допомогло для того, щоби, з одного боку, шукати шляхів для міжконфесійного порозуміння і діалогу всередині київського християнства, а також відновлення діалогу, а відтак шляхів до сопричастя між Церквами-спадкоємцями київського християнства в Україні з Церквою древнього Константинополя.
 
Також ми мали можливість відвідати різні святі місця Константинополя, бути присутніми на Богослужіннях П’ятої неділі Великого посту. Таким чином, я би сказав, розпочалася дуже цікава дорога для співпраці і порозуміння в майбутньому. З нашого боку я запросив Патріарха Вартоломея до зустрічі з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій в контексті святкування 1025-ліття Хрещення Русі-України. Сподіваємося, що під час планування його візиту до Києва в контексті тих святкувань, наше запрошення буде враховано.

Джерела: http://headugcc.info

Воїни Христа Царя

Немає коментарів:

Дописати коментар