Слава Ісусу Христу! - Слава Україні! Слава Героям України!


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

неділю, 21 квітня 2013 р.

21.04.2013р. Б. / «УГКЦ розширюватиме стосунки з Церквою древнього Константинополя», - Патріарха УГКЦ після зустрічі з Патріархом Вартоломеєм I


20 квітня 2013 року, в рамках паломництва святими місцями древнього Константинополя, відбулася офіційна зустріч делегації УГКЦ, яку очолює Блаженніший Святослав Шевчук, Патріарх УГКЦ, із Патріархом Константинопольським Вартоломеєм I в його резиденції в Стамбулі (Туреччина). Як раніше повідомлялося, Патріарха Церкви супроводжує в цьому паломництві владика Борис Ґудзяк, керівник Департаменту закордонних зв’язків УГКЦ.
 
«На мою думку, цей візит був дуже важливий і він відбувся з нашої ініціативи. Адже Церква древнього Константинополя є матірною Церквою для всіх християн Київської традиції, які отримали віру в Хрещенні святого рівноапостольного князя Володимира», - прокоментував подію Патріарх УГКЦ. Зазначимо, що такими Церквами-спадкоємицями Володимирового Хрещення, для яких матірною є Церква Константинополя, вважають УПЦ (МП), УПЦ КП, УАПЦ і УГКЦ. Як наголосив Верховний Архиєпископ УГКЦ, Вселенський Патріарх сьогодні є важливим моральним авторитетом, як у православному світі зокрема, так і християнському світі загалом. І він, як вільний від політичних і геополітичних заангажувань, може бути важливим моральним авторитетом і для українського християнства, яке сьогодні констатує факт поділу єдиної Київської Церкви.
 
«Я запевнив Патріарха в готовності поглиблювати і розширювати наші стосунки з Церквою древнього Константинополя в різному форматі, одним із яких є відновлення діяльності Київської студійної групи, котра зародилася ще в 1980-х роках на Північноамериканському континенті і до котрої входили богослови та науковці УПЦ США і Канади, що перебувала в єдності із Вселенським патріархатом, а також богослови та науковці УГКЦ», - додав Блаженніший Святослав. Як відомо, саме під час діяльності представників Київської студійної групи вдалося закласти багато різних богословських фундаментів для відновлення діалогу, а також можливого сопричастя УГКЦ із Церквою древнього Константинополя. «Очевидно, що за останні 20 років релігійні обставини в Україні докорінно змінилися і тому відновлення діяльності такої групи посприяло б, з одного боку, пошукам шляхів для міжконфесійного порозуміння і діалогу всередині київського християнства, а з другого - відновленню діалогу і можливостей сопричастя між Церквами - спадкоємицями київського християнства в Україні з Церквою Константинополя», - завершив Патріарх УГКЦ.
 
Наприкінці зустрічі Блаженніший Святослав запросив Патріарха Вартоломея взяти участь у зустрічі з Всеукраїнською радою Церков і релігійних організацій, яка відбудеться  в контексті святкування 1025-ліття Хрещення Русі-України.

Департамент інформації УГКЦ

Немає коментарів:

Дописати коментар