Слава Ісусу Христу! - Слава Україні! Слава Героям України!


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

понеділок, 14 квітня 2014 р.

14.04.2014р. Б. / Страсний тиждень ‒ це особливий і унікальний час цілого року, - о.Ігор Яців

Страсний тиждень ‒ це особливий і унікальний час цілого року, - о.Ігор ЯцівНа порозі Воскресіння християн чекає Страсний тиждень. Час, коли віруючі люди мають згадати і співпереживати драматичні події життя Ісуса Христа. Водночас, потрібно готувати себе морально до найбільшого свята в році ‒ Пасхи і всіма силами намагатися очиститися духовно і бути готовим до його сприйняття.

Про те як християни мають поводитися у Страсний тиждень і як себе підготувати до Воскресіння у коментарі кореспондентові Galnet розповів прес-секретар УГКЦ отець Ігор Яців.

Отче, розкажіть чим Страсний тиждень відрізняється від інших тижнів у пості?

Страсний тиждень ‒ це не час Великоднього посту. Великодній піст закінчується у Лазареву суботу, тобто завтра. А Страсний тиждень ‒ це особливий і унікальний час цілого року.

Особливість його полягає в тому, що впродовж тих шести днів перед очима людей проходить вся трагічна історія нашого спасіння, коли ми маємо нагоду пережити усю цю драму нашого спасіння і співстраждати з Ісусом Христом у часі цього тижня.

Якщо говорити про зовнішній вимір цього часу, то, звичайно, що це є вимір особливого посту. Більше того у цьому тижні є день сторогого посту ‒ це Велика п’ятниця, коли виноситься плащаниця.

Як християни мають поводитися у ці дні?

Якщо ми віруючі люди, і, відповідно, не номінально називаємо себе християнами, то ми в цьому тижні маємо своєю поведінкою поводитися десь так, як поводяться люди, які понесли свіжу втрату когось рідних.

По цих людях зразу видно, що вони переживають цю втрату. Десь так і ми маємо настільки привласнити для себе і зробити своїми ці події і моменти, які відбуваються в житті Ісусу Христа. Бо в такий спосіб ми показуємо свою зрілість.

Я не кажу, що ми в цей час маємо одягати скорботну маску. Не йдеться про зовнішню картинку, йдеться про внутрішні почуття.

Отче Ігоре, на ваш погляд, Україна готова до сприйняття Воскресіння Господнього?

Відповіддю тут стають слова Івана Золотоустого на Великдень. Він сказав проповідь, яка і сьогодні є актуальною. Церква і сьогодні доручає читати цю проповідь під час Воскресної утренні. В цій проповіді є важливими такі слова: «Хто потрудився постом, нехай сьогодні отримає нагороду. Хто від ранньої години став до праці, нехай тепер одержить справедливу заплату. Хто по дев’ятій годині прийшов, нехай дякує Богові і радісно святкує. Хто по дванадцятій годині прибув, нехай не тривожиться, бо йому ні в чому не буде відмовлено. А хто не встиг і на третю годину, нехай приступить без вагання. І хто прибув лише на п’яту годину, нехай не боїться, що запізнився. Бо Владика милосердний».

І десь подібна відповідь є на ваше запитання. Звичайно, що ми ніколи не досягнемо досконалості у підготовці до Воскресіння. Але до цього треба стреміти, маємо про це дбати і над цим працювати.

Україна не готова до Великодня не через Майдан, не через військовий час, вона не була до нього готова і минулого року і не буде готова на наступний рік.

Але тут важливо, щоб ми стреміли попри всі зовнішні негаразди, попри всі проблеми, яка завдають нам неспокою, стреміли до радості Воскресіння, яке покриє всі проблеми, «бо Владика милосердний».

Коли ми будемо приходити до церкви на Воскресіння чи тоді, коли сідатимемо за святкову трапезу, треба щоб ми залишили ті клопоти земні і повсякденні, бо ті клопоти покриває Господнє Воскресіння.

Ми маємо готувати себе до Воскресіння наскільки це є можливо. І не треба бути у цьому ледачими і не впадати у відчай через те, що ми негідні, або прикриватися тим, що зараз військовий час і нам не до святкування Воскресіння. Якраз навпаки.

Попри всі ті труднощі, ми маємо пам’ятати, що після Страсної п’ятниці настає час великої радості, час Воскресіння.

Християнський портал КІРІОС за матеріалами Galnet.

Джерело:   КІРІОС

Немає коментарів:

Дописати коментар