Слава Ісусу Христу! - Слава Україні! Слава Героям України!


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

вівторок, 7 лютого 2012 р.

07.02.2012р. Б. / Симпозіум на тему сексуальних зловживань духовенства: меншість, яка завдала найбільшої кривди

 

За останні 10 років Конгрегація віровчення отримала 4 тисячі донесень про випадки педофілії серед священиків, сказав префект Конгрегації кардинал Левада, відкриваючи вчора, 6 лютого, симпозіум на тему педофільського скандалу.

 
Чотириденне зібрання єпископів у Римі має назву «До зцілення й відновлення», воно відбувається в Папському Григоріанському університеті. В симпозіумі беруть участь представники 110 єпископатів з усього світу і 30 монаших сімей. Церква, як підкреслив кардинал Вільям Джозеф Левада, має дати «скоординовану відповідь» на цей скандал, орієнтуючись на Папу Бенедикта XVI як приклад поведінки в складних ситуаціях. На Папу упродовж останніх років світові медіа нападали сильно і не раз, тож йому варто подякувати за стійкість. Він ще як префект Конгрегації віровчення підняв питання педофільських скандалів у 1990-х, коли справа вибухнула у США. Саме кардинал Ратцінгер відіграв ключову роль у встановленні «нових норм для блага Церкви», відзначив кардинал Левада. 


Кардинал Левада. Фото: JAKUB SZYMCZUK/GN

Він також підкреслив: подані до Конгрегації справи сексуальних зловживань з боку духовенства «показали, з одного боку, недостатність виключно канонічної відповіді на цю трагедію, а з іншого – потребу більш багаторівневої реакції». Нинішній симпозіум є доказом уваги Папі і всієї Церкви до «знайдення якнайкращого способу допомоги жертвам, захисту неповнолітніх і виховання священиків таким чином, щоб вони усвідомлювали це лихо і щоб воно було видалене зі священства». 


Обов’язок Церкви – вислухати потерпілих і зрозуміти те, що вони вистраждали, сказав кардинал Левада, додаючи: «Варто підкреслити, що ті, хто допустився зловживань, становлять невелику меншість. Однак ця меншість завдала величезної кривди і жертвам, і місії Церкви».

Папа Бенедикт XVI скерував до учасників симпозіуму листа, вказавши: «Зцілення жертв має бути пріоритетною турботою християнської спільноти і має йти разом із глибоким оновленням Церкви на кожному щаблі». Святіший Отець заохочує до будь-яких старань, скерованих на забезпечення дітям і беззахисним дорослим церковного середовища, сприятливого для їхнього людського і духовного зростання. У Церкві треба створити культуру дієвого захисту й підтримки жертв, ось до чого Папа закликає учасників симпозіуму. 


За матеріалами: wiara.pl 

Джерело:  КРЕДО 

Немає коментарів:

Дописати коментар