Слава Ісусу Христу! - Слава Україні! Слава Героям України!


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

суботу, 29 жовтня 2016 р.

29.10.2016р. Б. / Блаженніший Святослав: Духовно-моральне виховання у школах сприяє міжконфесійній толерантності в суспільстві

Викладання курсів духовно-морального спрямування у середніх школах сприяє вихованню міжконфесійної толерантності, яка забезпечує суспільну злагоду. Таку думку висловив Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав 28 жовтня 2016 року у Києві під час 88-ої Генеральної Асамблеї Комітету Католицької освіти Європи (СЕЕС).

Предстоятель Церкви відзначив, що викладання курсів духовно-морального спрямування здійснюється переважно за програмами: «Основи християнської етики», «Християнська етика в українській культурі» та «Біблійна історія та християнська етика». Важливо, наголосив Архієрей, що практично всі ці програми є продуктом діяльності робочих груп, до складу яких входили представники різних українських Церков.

Глава Церкви поінформував, що релігійна освіта в школах України реалізується впродовж останніх двадцяти років через викладання міжконфесійних предметів духовно-морального спрямування, які періодично зазнають атак як такі, що не відповідають світському характеру освіти.

У 2015 р. разом із правом створювати школи на законодавчому рівні було розведено поняття «науковий характер освіти» та «світський характер освіти», які до цього невиправдано вважались практично синонімами.

Глава УГКЦ зауважив, що пріоритетом католицької школи в Україні є її доступність для всіх охочих, а також прагнення дбати про добро дітей, служити потребі євангелізації та катехизації дітей і батьків, сучасників недавнього атеїстичного минулого, які не мали нагоди почути про Бога та Церкву. «Тому, як бачимо, суспільний запит і потреба створення таких закладів в Україні є надзвичайно високими, і Церква це добре усвідомлює», – сказав Блаженніший Святослав.

Новацією, за його словами, в окремих єпархіях стала співпраця Церкви й державних освітніх управлінь щодо створення закладів християнського спрямування, яка стала можливою з ініціативи активних мирян. За допомогою угод і договорів, Церква й місцева влада створили на базі державної школи нову школу – школу християнського спрямування. Батьківська спільнота схвально сприйняла такі зміни. Відомо, що не всі діти у таких навчальних закладах є вірними чи активними членами Католицької Церкви, проте доброзичлива атмосфера, позитивне ставлення, християнські підходи до виховання приваблюють батьків, і вони погоджуються, щоб їхні діти відвідували таку школу.

«Державна школа в Україні зорієнтована на стандарт знань та вмінь, проте в ній бракує розуміння необхідності підготовки дитини до життя, формування в ній здатності застосовувати отримані знання на практиці та в житті. Католицька школа в Україні ставить перед собою завдання допомагати дітям набувати якісні знання, а також набувати вміння і далі навчатись і розвиватись як особистість», – наголосив Предстоятель Церкви.

Немає коментарів:

Дописати коментар