Слава Ісусу Христу! - Слава Україні! Слава Героям України!


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

середу, 26 жовтня 2016 р.

26.10.2016р. Б. / Як не почуватися на Літургії не в своїй тарілці? (4 поради)

4 поради про те, як молодій людині чутися на Літургії добре


20 жовтня “Обнова”, львівське товариство українських студентів-католиків, організувала у Львові зустріч “Молодіжна Літургія: виклик сучасності чи відступ від традиції?“. Бесіда, на яку було запрошено представників Патріаршої літургійної комісії, о. Василя Рудейка та Максима Тимо, вдался дискусійною і дуже корисною. Найцікавішими висновками з почутого та порадами про те, як молоді чутися на Літургії добре, ділимося з вами на “ДивенСвіті“.

1. Візьми з собою шпаргалку!


Так, у церкві щонеділі співають “одне й те саме”. Ну майже. Але насправді текст Літургії, якщо заглибитися, дуже цікавий і логічний, особливо, якщо читати його повністю: і те, що говорять чи співають люди, і те, що молиться священик.

Ти можеш помітити, що щоразу також є і змінні частини тексту, які співає дяк, а також змінні уривки Діянь Апостолів та Євангелія. Насправді всі ці зміни мають свою циклічність, відповідну до свят та днів тижня. Їх теж можна знайти заздалегідь, наприклад, у молитвеннику “Прийдіте поклонімся“, в церковному календарі, а якщо сучасніше й молодіжніше – то в мобільному додатку “ДивенСвіт Календар” (спільна праця Патріаршої Літургійної коміісії та Комісії у справах молоді УГКЦ). Тож за Літургією можуть слідкувати як власники смартфонів, так і ті, кому подобається брати з собою до церкви молитвенник замість ґаджета.

2. Спробуй підспівувати!


Ти маєш текст, пора спробувати співати. Як запевняє керівник львівського хору “Тезе” Анастасія Щирба, співати можна навчити кожного, тож не кремпуйся потихеньку співати, прислухаючись до хору чи до дяка – так швидше “виспіваєшся”. Якщо ж ти належиш до тих, кому дуже великий слон на вухо наступив, в тебе є два шляхи: не мордувати себе та інших і просто насолоджуватися співом, або усе ж спробувати вчитися співати: на курсах, на репетиціях того ж церковного хору або вдома самотужки.

Припустімо, що співати ти вже навчився. Як собі дати раду зі складними мелодіями під час самої Літургії? Виявляється, більшість стандартних напівів можна знайти в інтернеті, наприклад, так звані гласи, яких є всього вісім, можна просто завчити напам’ять і почуватися справжнім асом!

3. А якщо хочеться змін?


Іноді мелодії на Літургії тобі видаються зовсім невідповідними загальному святковому настрою, який би мав панувати на цій найосновнішій Молитві, справжньому Таїнстві та Божій Гостині. Маєш ідею? Знайшов в інтернеті якісь гарні напіви чи, можливо, щось придумав сам? Не бійся завітати на репетицію свого парафіяльного хору та делікатно спробувати підкинути їм ідею. Тільки без нав’язувань та ультиматумів: якщо підійдеш з миром, любов’ю та чимось дійсно цікавим – тебе почують. А може вдасться навіть створити власний хор? Маєш талант – не закопуй його!

4. І про головне.


Основне на Літургії – це все ж Євхаристія, Причастя. І яким гарним би не був спів у церкві, якими б зрозумілими не видавалися тексти Святого Письма – все це буде для тебе недієвим, якщо на Літургії ти залишатимешся тільки спостерігачем чи співаком. Тільки переживаючи це все насправді, ти зможеш відчути, для чого ж все-таки люди збираються в неділю у церкві.

Спробуй “позачергово” піти до сповіді та прийняти Причастя – і незчуєшся, як з’явиться ще більше натхнення пізнавати глибше сенс усіх літургійних молитов та шукати однодумців у непростій, але дуже цікавій справі: почування себе саме в тій тарілці на Літургії.

Марта Зозуля


Джерело:  ДИВЕНСВІТ

Немає коментарів:

Дописати коментар