Слава Ісусу Христу! - Слава Україні! Слава Героям України!


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

середу, 14 грудня 2011 р.

14.12.2011р. Б. / Москва хотіла смерті Войтили

Газета Святого Престолу "L'Osservatore Romano" опублікувала довгий звіт щодо 30 річниці державного перевороту в Польщі у ніч з 12 на 13 грудня 1981 року. У цій детальній реконструкції історичних подій водночас зазначено, що у серпні 1980 року, "коли Солідарність почала приходити до влади, у Москві було  створено комісію, до складу якої увійшли Суслов, Андропов, Громико і Устинов, і завданням якої було стежити за ситуацією в Польщі."

Навесні 1981 року КДБ почав другу за величиною розвідувальну операцію холодної війни", ракетний ядерний удар, який навмисно співпав з невдалою спробою замаху на життя Папи 13 травня".

При дослідженні також брали до уваги зв’язок із ходом військових дій у Польщі, щоб зупинити процес змін і реформ: "Надзвичайно швидкий, негайний успіх перевороту в Польщі і мало новин, які надходили з країни, все це сприяло зростанню стурбованості громадськості Заходу". Як пояснює "L'Osservatore Romano",  суспільний інтерес зріс ще більше внаслідок присутності двадцяти п'яти дивізій Червоної армії на кордоні з Польщею і приголомшливого мовчання СРСР.  – "Тиша, тільки здавалося б, контрастувала з неймовірно жорсткими політичними думками, що висловлювалися в останні місяці радянською пресою".

"Досить лише згадати, – йдеться далі у статті, – що восени 1981 року, перший з'їзд Солідарності був необережно визначений як анти-соціалістична оргія. І вже з самого ранку 12 грудня радянське інформаційне агентство ТАСС звинуватило Солідарність у плануванні державного перевороту. Проте, у застережливому комюніке ТАСС попередив: "патріотичні сили у польському суспільстві пред'являють все сильніші вимоги до ворогів соціалізму, яких потрібно відкинути через їх злочинну діяльність".

Газета Святого Престолу зазначає, що "в цьому сюрреалістичному кліматі, де риторика державної ідеології  зазвичай замаскована і виправдовує найогидніші рішення, прийняті комуністичними режимами, відбулися ті військові дії на чолі з генералом Ярузельським".

Тому було зроблено посилання на активну роль, яку відіграв Папа-поляк: "Дійсно, під час молитви Ангел Господній 13 грудня Іван Павло II коротко описав емоції та пережиті ним особисто муки, коли він розважав про ті трагічні моменти і заявив, що після жахливої катастрофи Другої світової війни польська кров не повинна більше проливатися".

Перед польськими паломниками, що зібралися на площі Святого Петра тієї неділі Адвенту, Папа підкреслив, що люди повинні "зробити все, що в їхніх силах, аби будувати майбутнє для країни мирно, з огляду також на майбутній Ювілей Матері Божої Ченстоховської", на захист нації".

Стаття повертає уми читачів назад до "тріумфального паломництва Івана Павла II до Польщі у червні 1979 року показала, з одного боку, що зусилля, яких у попередні роки доклав кардинал Вишиньскі, були дуже плідними, а з іншого боку, що польське суспільство продемонструвало велику здатність до самоорганізації. Як відзначали аналітики, той візит мав визвольну дію на настрої нації. Це дало поштовх найважливішим приватним і державним крокам у напрямку свободи, які принесли б політичну зміну".


За матеріалами vaticaninsider.lastampa.it


Джерело:  Мандрівники Христа Царя

Немає коментарів:

Дописати коментар