Слава Ісусу Христу! - Слава Україні! Слава Героям України!


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

четвер, 4 грудня 2014 р.

04.12.2014р. Б. / Всеукраїнська науково-практична конференція «Християнська проповідь у місцях несвободи. Історія і сучасність України»

2 грудня 2014 року у Релігійному інституті Св. Томи Аквінського відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція «Християнська проповідь у місцях несвободи. Історія і сучасність України». Цю подію було організовано Пенітенціарним душпастирством УГКЦ у співпраці з Українською міжконфесійною християнською місією «Духовна та благодійна опіка у місцях позбавлення волі», Державною пенітенціарною службою України, Всеукраїнською профспілкою персоналу органів та установ Державної пенітенціарної служби, Релігійним інститутом Св. Томи Аквінського.

У заході взяли участь члени правління Української Християнської Міжконфесійної Місії «Духовна та благодійна опіка в місцях позбавлення волі», представники Центрального апарату Державної пенітенціарної служби України, керівники та члени Всеукраїнської профспілки персоналу органів та установ пенітенціарної служби, священнослужителі та науковці. 

Учасники зібрання вшанували молитвою новопреставленого Євгена Сверстюка, великого мужа віри, християнського філософа й публіциста, видатного правозахисника і дисидента, в'язня совісті під час радянських репресій. 

У рамках конференції було проаналізовано історію та сучасність християнської проповіді в місцях несвободи для формування бачення автентичного служіння християн в місцях позбавлення волі. Відбувся обмін думками щодо вагомого впливу християнства на розвиток у державі та суспільстві пенітенціарної ідеї, яка має стати фундаментом реформування кримінального правосуддя і пенітенціарної системи.

«В Україні у часі тоталітарних репресій і нищення, великої трагедії ХХ століття, християни усіх церков трималися разом, зберігаючи повагу і братню любов один до одного, - ділиться диякон Олександр Соколовський, історик, дослідник переслідування християн доби тоталітаризму, - їх свідчення істини є найбільш суттєвим фундаментом, на якому слід будувати сучасну християнську проповідь у пенітенціарних установах.»

Результатом плідної праці стала резолюція,що буде розміщена для обговорення на офіційному сайті Державної пенітенціарної служби України та офіційних сайтах Церков,що були представлені на конференції. Незабаром вийдуть друковані матеріали конференції.

Резолюція Всеукраїнської науково-практичної конференції
«Християнська проповідь у місцях несвободи. Історія і сучасність України»

Всеукраїнська науково-практична конференція «Християнська проповідь у місцях несвободи. Історія і сучасність України» (далі – Всеукраїнська конференція), плекаючи традицію пенітенціарного служіння в Україні, послідовно відроджуючи душпастирство в місцях несвободи, прагнучи до  гуманізації кримінального правосуддя і системи виконання покарань в Україні на підставі пенітенціарної ідеї, витоки якої йдуть з християнської проповіді, висловлює зацікавленість у подальшій координації кроків для впровадження капеланства і пропонує наступне:

1. Започаткувати співпрацю на академічному рівні поміж державними навчальними закладами пенітенціарної системи і церковними богословськими закладами освіти для поглибленого вивчення філософської та християнської антропології для подальшого обґрунтування і втілення пенітенціарної ідеї у системі кримінального правосуддя і системі виконання покарань. 

2. Через обмін науковими ресурсами поміж згаданими вище закладами продовжувати дослідження та виклад історії й традицій пенітенціарного служіння в Україні і поза її межами. Впровадити заходи професійної формації службовців Державної пенітенціарної служби України (далі - ДПтС  України) на підставі поглибленого вивчення основ християнської духовності, з джерел якої походить сама пенітенціарна ідея.

3. Підтримати ініціативу щодо збереження психологічного факультету  Інституту Кримінально-виконавчої служби, випускники якого являються партнерами у реалізації релігійної опіки над засудженими і персоналом ДПтС України.

4. З метою відродження пенітенціарного душпастирства і для врегулювання взаємодії з релігійними організаціями при центральному апараті Державної пенітенціарної служби України, а також при територіальних органах ДПтС України, рекомендувати створення Душпастирської  Ради  офіційних представників Церков, які здійснюють систематичну релігійну опіку в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах ДПтС України як дорадчого міжконфесійного органу у справах релігійної опіки, що сприяє гуманізації умов утримання ув’язнених та узгодженню міжконфесійної співпраці у справі виховання, виправлення та реінтеграції до суспільства колишніх засуджених.

5. Продовжити співпрацю Церков і ДПтС України у розвитку етики служіння Церков у пенітенціарній сфері для добра громадян нашої країни.

6. Відзначаємо, що ці рекомендації є основою для розвитку соціального партнерства Церков і ДПтС України, а також державних, громадських організацій в інтересах громадян, які знаходяться у сфері кримінально-виконавчого права.

7. Звертаємося до Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, Міністерства культури України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства праці і соціальної політики України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства юстиції України, Державної пенітенціарної служби України, Академії педагогічних наук України, Академії правових наук України, місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, інших відомств, наукових закладів, громадських організацій у компетенції яких знаходиться робота для втілення пенітенціарної ідеї та забезпечення прав на релігійну опіку  для громадян, що працюють або утримуються у пенітенціарній системі, з проханням про сприяння розвитку соціального партнерства у рамках схваленої стратегії.

8. Просимо оприлюднити резолюцію та розмістити її текст для громадського обговорення на офіційному сайті Державної пенітенціарної служби України та офіційних сайтах Церков, що представлені на конференції.

Організаційний комітет
2 грудня 2014 р.
Релігійний інститут Св. Томи Аквінського,  м. Київ.


Немає коментарів:

Дописати коментар