Слава Ісусу Христу! - Слава Україні! Слава Героям України!


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

четвер, 26 червня 2014 р.

26.06.2014р. Б. / «Церква закликає захищати свою землю!», - Патріарх Філарет


«Церква закликає захищати свою землю!»,- Патріарх ФіларетПредстоятель Української православної церкви Київського патріархату, Святіший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет дав ексклюзивне інтерв’ю «Хрещатику», в якому розповів про об’єднання українських православних, захист рідної землі, підтримку ініціатив нової влади та побажання навести лад на вулиці Хрещатик. Україна переживає зараз складний час, слово Пастиря набуває особливої ваги...

У цей трагічний для України час якою, на вашу думку, є роль церкви?

Ф.: Церква повинна свідчити істину, говорити правду. Без правди немає духовного життя. Крім того, церква повинна показувати правильний шлях в житті, а це — служіння людям. Як на Майдані говорили: «Хочеш мати гроші — йди в бізнес, хочеш мати владу — служи людям!». Так ось ці принципи Церква проповідує. Зараз складний час, людей треба підтримувати, щоб вони не падали духом, а вірили в нашу перемогу. Росія здійснила щодо нас агресію, відібрала у нас Крим. А колись же підписувала договір про гарантію недоторканності наших територій. Підписала — і сама ж порушила. Церква повинна свідчити правду і називати агресора — агресором, а народ підтримувати у боротьбі і закликати до захисту своєї території. Зараз церква закликає захищати наш Донбас — це наша земля! Там зараз чужинці зі зброєю в руках вбивають наших людей. Церква закликає захищати нашу землю. І ми її захистимо!

УПЦ КП завжди займала дуже активну громадську позицію. Як плануєте співпрацювати з новою владою? До попередньої ви ж були в опозиції?

Ф.: Ми не стоїмо в опозиції до влади, бо, як говорить апостол Павло, «всяка влада від Бога». Влада повинна захищати добро і карати зло. Але коли влада не захищає добро і не карає зло, а навпаки, сама робить зло, то церква повинна сказати про це. І наша церква сказала, що не підтримує владу, яка вбиває своїх людей, невинних. Що ж стосується нової влади, то ми підтримуємо ту програму, яку накреслив Петро Порошенко при прийнятті присяги. Але ми хочемо, щоб ця програма виконувалася. Якщо цього не буде, то трапиться те, що й з попередниками.

Майдан досяг своєї цілі — владу змінено. Чи доцільно людям залишатися на Майдані?


Ф.: Майдан зібрався не випадково. Зібрався тому, що колишній президент Янукович обманув народ. І народ виступив проти неправди. Відбулося насильство, загинуло багато людей. Україна пробудилася, виступила проти корупції, яка заважає Україні стати демократичною державою. Сьогодні ми маємо нову владу. Народ обрав нового президента, і це обрання було якимось особливим, тому що він переміг у першому турі. Це значить, що довіра до президента є. Але в той же час народ не бачить поки що змін. Корупція продовжується. Для того, щоб Майдан розійшовся, необхідно зробити рішучі кроки з припинення корупції. А от барикади треба прибрати, щоб Хрещатик набув привабливого вигляду. Не можна, щоб центр нашої столиці був таким «захламованим». Тому, з одного боку, треба прибирати ці намети, а з другого — показувати ділами, що відбуваються зміни на краще. Бо ж інакше люди знову повернуться...

У вітальному слові, адресованому Петру Порошенку з нагоди обрання його Президентом України, ви висловили сподівання, що він допоможе об’єднати православ’я в Україні. Яким чином це можна зробити?

Ф.: На мою думку, у президента зараз є ряд дуже важливих питань. Це звільнити Донбас від загарбників і приєднати Крим до України. Крім того, подолати корупцію, ввійти повноправним членом до Європейського Союзу, але серед цих, суто державних завдань, важливим також є об’єднання церкви в одну Помісну Православну церкву. «Помісна» — це значить незалежна від іншої церкви. У цьому випадку незалежна від Московського патріархату. Нам не потрібне будь-яке об’єднання, нам потрібна правдива Українська церква, яка б могла вільно захищати інтереси свого народу. Так ось, цій меті влада може тільки сприяти, але не може це зробити, бо таке об’єднання — це справа церкви. Тому президент може або сприяти, або не сприяти, ми б хотіли, щоб Порошенко сприяв. Я уже казав, що якби у нас з початку незалежності була б своя, одна церква, то цих подій на Донбасі чи в Криму не було б. Церква б цього не допустила.

16 червня Київська патріархія розповсюдила заяву про те, що Москва підготувала схему усунення митрополита Володимира та розкол в УПЦ МП. Які наслідки це може мати для України?

Ф.: Москва хоче укріпити свої позиції в Україні і примусити УПЦ МП служити інтересам не українського народу та держави, а Росії, тобто бути 5-ю колонією в Україні. Патріарх Кирил бажає, аби УПЦ МП була позбавлена статусу самостійної церкви, і щоб тут був не такий Предстоятель, як Володимир, який вболіває за Україну, а Предстоятель, який би служив інтересам Москви. Через це йде боротьба. І через це Патріарх Кирил неодноразово приїжджав до Києва і тут проповідував «Русский мир». І тепер я читав його нове звернення, у якому він закликає захищати «Святую Русь». А що це таке? Нема такого! Є Російська Федерація та Україна, а решта все омана, спрямована на те, щоб людей збити з прямої дороги, щоб поневолити Україну і створити нову Російську імперію.

Владико, як ви ставитеся до частих приїздів патріарха Кирила до України?

Ф.: Мене часто питають, чи підтримую я приїзд патріарха Кирила до України. Підтримую! Кожен його приїзд сприяє відходу віруючих від Московського патріархату і приєднанню їх до Київського патріархату. І ми зараз спостерігаємо, що у нас стає все більше і більше віруючих, у тому числі за рахунок Московського патріархату.

Цієї неділі по всій Україні, у храмах усіх конфесій, поминали загиблих українських військових. Окрім молитов, як православна церква допомагає армії та мешканцям Донбасу?

Ф.: Наша церква з самого початку закликала віруючих і духовенство збирати кошти на українську армію, на її укріплення. Зокрема патріархія пожертвувала на потреби армії близько двох мільйонів гривень. Крім того, ми купуємо військовим бронежилети, обмундирування, техніку, продукти. Наші єпископи і духовенство знаходяться у військових частинах і моляться разом з офіцерами і солдатами, підіймають їхній бойовий дух і свідчать, що українська церква — з українською армією.

Чи на часі впровадження капеланства в українському війську?


Ф.: Поки Верховна Рада не прийняла відповідного закону. Проте фактично церква працює з нашими Збройними Силами і допомагає їм. І я хочу наголосити, що ми це робимо вже багато років.

А чи допомагає церква біженцям зі Сходу?

Ф.: Наша церква вивозить зі Слов’янська людей, які тікають. Підтримуємо біженців, де б вони не опинилися, за рахунок гуманітарної допомоги з-за кордону. Співпрацюємо зі знаною у світі організацією «Карітас», вони обіцяють допомогу медикаментами, одягом, продуктами. Це все буде йти через церкву. Саме зараз вирішуємо, кому в першу чергу потрібна допомога і як її донести до людей.

Якщо торкнутися до теми про покликання до священства. У Європі у традиційних християнських країнах — це проблема. Яка ситуація в православній церкві КП?

Ф.: Наскільки мені відомо, в Україні не бракує молоді, яка хоче служити в священицькому сані. У нас існує три православні Богословські академії, дві духовні семінарії, один Богословський факультет при Чернівецькому університеті. Церква забезпечує потребу в духовенстві на Заході і в Центрі. У нас не вистачає священиків на Сході. Там атеїзм міцно увійшов в душі людей, тому церкви відвідує менше людей, ніж у Центрі чи на Заході. Звідсіля і така ситуація, що охочих служити на Сході священиків менше.

Сьогодні багатьох людей переповнюють дуже сильні емоції: страх, ненависть, злість, непевність у завтрашньому дні. Ваша святосте, як християнину пережити цей час? Де шукати підтримку?

Ф.: По-перше, я б хотів ЗМІ порадити, аби вони подавали зважену інформацію і не подавали тільки негатив. У подіях на Донбасі можна побачити багато доброго, і це треба висвітлювати. Добре — це те, що у нас є молоді люди, які готові віддати свої життя за свою Батьківщину. Це така любов, про яку говорив наш Бог, Ісус Христос, що нема більшої любові, ніж хто життя віддає за своїх друзів. На це треба звертати увагу, а не акцентувати на негативі. Треба бачити героїзм воїнів, жертовність населення, служіння церкви.

Важко знайти позитив, коли ллється кров українців...

Ф.: Бог керує світом, і без волі Божої нічого не відбувається. Якщо з Україною сталося те, що сталося, то значить Бог допустив це з метою привести до кращого. Подивіться, сьогодні ми маємо об’єднання українського народу — Сходу і Заходу, Півдня і Півночі. Того, чого бракувало Україні. За даними соціологічних опитувань, патріотизм в Україні піднявся з 40 % до 60 %. Навколо захисту України об’єднується весь український народ. В стражданнях людина виявляє свої кращі якості, тому церква повинна про це говорити. Друга світова війна була великим злом, із величезною кількістю жертв, але водночас це час, коли люди навернулися до Бога, стали відкривати храми, монастирі, духовні навчальні заклади. Навіть офіцери Радянської армії ставали священиками. Зло привело до добра. Бог усе зло обертає на добро. Так і зараз, сьогоднішні страждання приведуть до кращого майбутнього в Україні. Люди це повинні знати і вірити!


Християнський портал КІРІОС, за матеріалами оф.сайту УПЦ КП.

Джерело:   КІРІОС

Немає коментарів:

Дописати коментар