Слава Ісусу Христу! - Слава Україні! Слава Героям України!


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

пʼятницю, 3 липня 2015 р.

03.07.2015р. Б. / УГКЦ під час прес-конференції “Душпастирська діяльність на фронті” представила своє служіння

2 липня о 10.00 відбулася прес-конференція на тему: “Душпастирська діяльність на фронті”. Організаторами виступили «Укрінформ» та Національна гвардія України. У прес-конференції взяв участь прот. Любомир Яворський, заступник керівника Департаменту Патріаршої Курії Української Греко-Католицької Церкви у справах душпастирства силових структур України.

Учасники заходу, серед яких голова синодального управління духовно-патріотичного виховання Української православної церкви Київського патріархату у Збройних силах та інших військових формуваннях України, митрополит Черкаський і Чигиринський ІОАН, військовий священик (капелан) Української православної церкви Київського патріархату військової частини 3001 Північного територіального управління Національної гвардії України, протоієрей ІВАН, ознайомили журналістів з діяльністю своїх капеланів в зоні антитерористичної операції.

У прес-конференції взяли участь 2 військові капелани УГКЦ – о. Михайло Коліщак та о. Іван Гальо, які поділилися своїм досвідом служіння в зоні АТО.

Протоієрей Любомир відзначив, що УГКЦ провела в зоні АТО 127 ротацій, в яких взяло участь більше 80 священиків (деякі капелани мали по декілька ротацій). Для служіння військовослужбовцям 26 капеланів УГКЦ відбули 20 ротацій загальною тривалістю 558 діб.

«Наші капелани є не лише священиками – звичайно, по прибутті на місце дислокації українських військових капелани організовують місце для молитви (у наметі чи в каплиці). Часто душпастирі виконують функцію психолога. З іншого боку, вірні УГКЦ мають нагоду допомогти нашим військовослужбовцям через капелана, який доставляє гуманітарну допомогу за кошти, пожертвувані на парафіях як в Україні, так і в діаспорі», – підкреслив священик.

Військовий капелан зазначив, що в суспільстві існує велика довіра до Церкви. Громади українців у всьому світі збирають кошти, завдяки яким Церква здійснює проекти. Один з них, за словами о. Любомира – це допомога сім’ям дітей загиблих військовослужбовців. За даними Департаменту, 63 дитини військовослужбовців Національної гвардії України отримали посилку з гуманітарною допомогою, що її відправили доброчинці з Канади (проект «Врятуй життя»).

“Ми зараз бачимо, що такі проекти підтверджують: люди не стоять осторонь біди, що прийшла до України, навіть якщо вони перебувають далеко за межами рідної країни», – каже священик. – На сьогодні Департамент надрукував 30 000 молитовників військовосужбовця «Молись і служи!», які активно розповсюджуються в зоні АТО”.

За словами заступника керівника Департаменту, у неділю капелани освятять вже 5 каплицю, що її збудували військовослужбовці в зоні АТО. Крім того священик ознайомив журналістів з діяльністю УГКЦ в галузі капеланства на міжнародному рівні. Щороку військовослужбовці відвідують Марійний центр в Люрді під час міжнародного військового паломництва, в якому бере участь більше 40 країн світу. Живі свідки трагічних подій, що тривають на сході України, представляли нашу державу і цього року – у травні до Люрду вирушило 8 поранених військовослужбовців з зони АТО та 11 учасників бойових дій в зоні АТО.

Одним з викликів для Церкви та капеланів о. Любомир Яворський зазначив посттравматичний синдром. Після демобілізації ця проблема потребує особливої уваги з боку священиків та психологів.

Душпастир підкреслив важливість сьогоднішньої зустрічі, яка засвідчує актуальність обговорюваної теми не лише для Церков, а й для держави. Те, що священики сьогодні можуть за трудовим договором співпрацювати з Національною гвардією України о. Любомир вважає великим доягненням у справі офіційного запровадження інституту військового капеланства в Україні за аналогією країн-членів НАТО.

Немає коментарів:

Дописати коментар