Слава Ісусу Христу! - Слава Україні! Слава Героям України!


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

вівторок, 28 січня 2014 р.

28.01.2014р. Б. / «Коли закон стає несправедливим, справедливість сама стає законом», — ієрархи УГКЦ

єпископи УГКЦ
Єпископи УГКЦ в Західній Європі оприлюднили звернення у якому висловили солідарність з Главою УГКЦ Святославом, усіма владиками, священиками, монашеством і мирянами Церкви в Україні, яка «несподівано знову почула слова погрози з боку держави».
 
«Церква не є політичним організмом, — йдеться у документі, — Однак Церква покликана служити суспільству, будучи його повноправною частиною. Її завдання – бути з народом у служінні, зокрема в терпінні. Перед нею є відповідальність за вірних, за людей доброї волі, за долю України. Дороговказом для нас є заклик Папи Франциска: «Пастир має мати запах своїх овець». Папа Франциск і ми разом з ним воліємо Церкву, можливо, покалічену, навіть трохи забруднену порохом дороги і потом праці; Церкву, яка є з народом, аніж Церкву, яка є абстрактною і відстороненою. 

Разом з представниками всіх Церков і релігійних організацій єпископи УГКЦ у Європі гостро засуджують вбивства і катування, за які несе відповідальність перед Богом кожен, хто до цього причетний. Ми закликаємо припинити кровопролиття і беззаконня. 

Ми також закликаємо усі сторони до діалогу. Діалог непростий і вимагає терпеливості, але в цих обставинах альтернативи набагато гірші. Результативний діалог передбачає відкритість і щирість, а не сукупність монологів і шантаж сильного та озброєного. Діалог передбачає компроміс, проте ціною компромісу не може бути правда і справедливість. До правдивого і результативного діалогу закликаємо всіх: владу, опозицію, бізнес-еліту, громадян; у Києві, різних містах України; у перемовинах на різних платформах та у різних форматах. 

Звертаємося до чинного українського керівництва — ви відповідальні перед Богом і людьми за владу, вам надану. Використовуйте її для блага народу, а не його нищення. Керуючись законом, мусите пам’ятати, що коли закон стає несправедливим, справедливість сама стає законом. 

Політичні та громадські провідники, бережіть довіру людей, їхні мир і життя. Нехай гідність та інтереси українського народу будуть вашим орієнтиром і ґрунтом для всіх ваших рішень і дій. 

Мільйони борців за гідність по всій Україні, звертаємося до вас словами Христа – «Не бійтеся»! Згадаймо недавню історію спасіння українського народу, переможне свідчення наших мучеників та ісповідників, історію спасіння кожного з нас. Нехай ця пасхальна згадка — пам'ять про те, що Хрест веде до Воскресіння, а страсті до нового життя — буде для нас натхненням у цей критичний, інколи моторошний час. Господь не раз виводив нас з дому неволі. Наше паломництво до «обіцяної землі» триває. Ми можемо бути певні, що Бог не залишить нас ніколи. 

Звертаємося до європейських структур, держав і громадян. Закликаємо до глибшого ознайомлення з подіями в Україні та активнішого ангажування. Пам’ятаймо, що необізнаність і бездіяльність у час криз доводить до катастроф. У ХХ столітті Україна ставала полем крові передусім через зовнішні вторгнення і зовнішню бездіяльність, коли світ не реагував на український голос «волаючого в пустині». Ситуація в Україні не вирішиться без медіації та діяльної міжнародної підтримки. Українці розраховують на ефективну солідарність світової спільноти. 

Передусім закликаємо всіх до моральної застанови і молитовної підтримки. 

Розвал Радянського Союзу, вихід УГКЦ з катакомб та свобода всіх конфесій України, 22-літній мирний розвиток незалежної держави, який відбувався, незважаючи на історичні травми і пам’ять про кривди минулого, є великим Божим даром. Чудесною була двомісячна мирна солідарність на київському та інших Майданах України і світу. Там звучали не політичні гасла, а голос Богом даної гідності. 

Людина прагне налагоджених стосунків: міжособистісних, сімейних, соціальних, громадських, церковних, державних і міжнародних. Для цього потрібна благодать Божа. Потрібна воля Божа і воля людей – в Україні, в Європі та світі. Належні відносини, правдива людська гідність і людські права передбачають волю, працю, жертву і відповідальність кожного з нас. 

Інакше країна, яка мирно стала незалежною, проходячи болісні уроки демократії, може стати пеклом протиставлень, полем крові. Наше спільне завдання зараз – не допустити помилок минулого, зберегти Україну цілісною, мирною, вберегти людей від смерті і насилля, допомогти відновити правду і справедливість. 

Ми, українські єпископи у Європі, запевняємо вас у своїй підтримці і солідарності. Обіцяємо, що робитимемо все можливе, щоб голос українців лунав голосніше у країнах, нам довірених під пастирську опіку. Греко-католики Європи єднаються з Церквами в Україні в молитві і пості за збереження миру і соборності України. 

Богом дана гідність і Божа правда невід’ємні. Божа правда і Богом дана гідність переможуть!». 

Під зверненням свої підписи поставили владика Петро (Крик) Апостольський екзарх для українців у Німеччині і Скандинавії; владика Гліб (Лончина) єпископ Єпархії Пресвятої Родини в Лондоні для українців у Великобританії Апостольський Візитатор для українців в Ірландії; владика Борис (Ґудзяк) єпископ Єпархії св. Володимира в Парижі для українців у Франції, Швейцарії,Бельгії, Нідерландах та Люксембурзі; владика Діонісій (Ляхович) Апостольський візитатор для українців в Італії та Іспанії. 

За матеріалами: РІСУ

Джерело:   КРЕДО 

Немає коментарів:

Дописати коментар