Слава Ісусу Христу! - Слава Україні! Слава Героям України!


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

понеділок, 13 травня 2013 р.

13.05.2013р. Б. / У Львові вшанують пам’ять жертв політичних репресій


18 травня у Львові з нагоди 60-річчя Норильського повстання вшанують пам’ять жертв політичних репресій.
 
Про це ZAXID.NET повідомили у департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Львівської ОДА.
 
Заплановано, що у Львівській облраді відбудуться збори за участі керівництва ОДА, обласної ради, Всеукраїнського товариства політичних в’язнів і репресованих, Львівської обласної спілки політичних в’язнів України та громадськості. Згодом учасники зборів відвідають Музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького».
 
Окрім цього, 19 травня у День пам’яті жертв політичних репресій у Львові відбудеться покладання квітів до підніжжя пам’ятника Жертвам комуністичних злочинів, екуменічна панахида та віче за участі представників обласної, міської влади та громадськості.
 
Зазначимо, що в Україні День пам’яті жертв політичних репресій відзначається кожного року у третю неділю травня. Цього року у Львові та області меморіальні заходи відбуватимуться 18-19 травня.
 
Норильське повстання відбувалося з 25 травня до 4 серпня 1953 року у Державному таборі особливого режиму Горлаг у м. Норильськ.
 
У підготовці та проведенні норильского повстання особливу роль відіграли українці, які були учасниками попередніх заворушень у різних таборах: Євген Грицяк, Данило Шумук, Степан Семенюк, Тарас Супрунюк.
 
25 травня 1953 року біля 5-го табору охорона розстріляла спочатку одного, а через декілька днів і групу в’язнів. В усіх табірних пунктах Горлагу в’язні оголосили страйки. Станом на 5 червня 1953 року у страйку брало участь майже 17 тис. ув’язнених.
 
Повстання закінчилося розстрілом ув’язнених, кількість вбитих становить 150 осіб, а поранених не є достовірною через те, що після повстання в’язнів розвезли по різних таборах і тюрмах. Але відомо, що жертв було до тисячі.
 
Після повстання відбулась зміна керівництва концтабору. Також це повстання примусило пом’якшити режим відбування покарання, зокрема відмінено номери на одежі.

Джерело:   Воїни Христа Царя

Немає коментарів:

Дописати коментар