Слава Ісусу Христу! - Слава Україні! Слава Героям України!


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

середу, 1 травня 2013 р.

01.05.2013р. Б. / Що означають слова Ісуса «не давайте святого псам, і не кидайте перлів перед свинями»?


ПИТАННЯ: Що означають слова «Не давайте святого псам, і не кидайте перлів перед свинями»? Чи гріх не говорити правду, якщо відкривати її небезпечно?

ВІДПОВІДЬ: У Євангелії від Матея Ісус просить: «Не давайте святого собакам - вони накинуться і розірвуть вас. Не сипте перлів перед свинями - вони розтопчуть його ногами».
 
Згідно з тлумаченням Блаженного Августина і святого Томи Аквінського, під святим тут маються на увазі таємниці віри і Таїнства. Їх слід давати тільки тим, хто готовий прийняти їх. Інакше вони можуть стати предметом осквернення і висміювання.
 
Мова не про те, хто гідний, а хто ні, - самі християни далеко не завжди гідні приймати Святі Таїнства. Йдеться про передумови до того, щоб прийняти і зрозуміти ці таємниці віри.
 
Якщо таких передумов немає, то, як говорив святий Августин, потрібно більше говорити про цих людей з Богом, ніж з цими людьми - про Бога. Іншими словами: слід більше молитися, ніж проповідувати, тому що вони ще не готові до нашої проповіді.
 
Друга частина питання: «Чи гріх не говорити правду, якщо відкривати її небезпечно?»

Не тільки не гріх, але іноді це необхідність. Разом з тим, ні в якому разі неприпустимо говорити неправду або напівправду. У подібних випадках можна використовувати вирази, які показують наше небажання відповідати або зачіпати деякі теми.

За матеріалами: radiovaticana.va

Джерело:    Воїни Христа Царя

Немає коментарів:

Дописати коментар