Слава Ісусу Христу! - Слава Україні! Слава Героям України!


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

суботу, 12 травня 2012 р.

12.05.2012р. Б. / У Києві споруджено «Вівтар націй» – композицію з 250 тисяч писанок



Вчора у Києві, на Софійській площі, споруджено «Вівтар націй» – унікальну композицію з 250 тисяч писанок, яка є копією фрагменту Ґентського вівтаря знаменитих фламандських художників 15 століття братів ван Ейків.
 
Авторка композиції – український дизайнер і митець Оксана Мась. Нинішня презентація у Києві – перша, на якій вівтар представлений просто неба.
 

Після демонстрації у Києві, фрагменти вівтаря будуть встановлені на центральних площах найбільших міст України. Прототип «Вівтаря націй» – проект Мась Post-vs-Proto-Renaissance, представлений авторкою на Венеціанській бієнале у 2011 році.
 

«Вівтар націй» є 22 метри заввишки, та понад 30 метрів завширшки. Дерев’яні писанки для нього розписували в Україні та двадцяти країнах світу. Серед українських виконавців – писанкарі, художники, діти, серед яких діти-сироти. Писанки також розписували люди, які відбувають покарання у в’язницях та колоніях.
 

Повністю «Вівтар націй» має бути закінчено через чотири роки, для нього буде потрібно не менше трьох мільйонів писанок, – повідомила українським ЗМІ Оксана Мась. Вона вважає, що ця композиція є відродженням стародавньої традиції українського писанкарства. «Нині писанка перетворюється на частину сучасного мистецтва України», вважає Мась, передає «Радіо Свобода».
 

Ґентський вівтар – відомий також як Ґентський Агнець Божий – створений у 1430 – 1432 роках. братами Яном та Губертом ван Ейками для сімейної каплиці Йоса Вейдта, впливового мешканця Ґента. Вівтар складається з 24 панелей, на яких зображено 258 людських фігур. Європейські мистецтвознавці вважають Ґентський вівтар шедевром доби Відродження.





Джерела: zik.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар