Слава Ісусу Христу! - Слава Україні! Слава Героям України!


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

четвер, 23 жовтня 2014 р.

23.10.2014р. Б. / Історики радять відмовитися від радянських міфів

Друга світова
Держкомтелерадіо звертається до українських ЗМІ з проханням скористатися рекомендаціями Українського інституту національної пам’яті щодо вшанування та висвітлення 70‑ї річниці вигнання нацистських окупантів з України.
 
Про це 22 жовтня 2014 р. повідомила прес-служба Держкомтелерадіо. 

Саме такий термін замість сполучення «визволення України від фашистських загарбників» і надалі пропонують вживати історики. 

«Термін "визволення" передбачає волю, свободу, а 1944‑го року Україна не стала вільною, — зазначається у методичних матеріалах, розміщених на веб-сайті Держкомтелерадіо: 

«Із вигнанням нацистських окупантів Україна не отримала волі, тільки опинилася під іншим пануванням, результатом якого стали масові репресії та депортації, зокрема сотень тисяч українців, поляків та цілого кримськотатарського народу. Волю і свободу Український народ отримав тільки після 24 серпня 1991 року; визволення України відбулося тільки з розпадом Радянського Союзу», — додається у повідомленні. 

Крім низки термінологічних зауважень, рекомендацій щодо ключових повідомлень пам’ятних заходів, українські історики пропонують ЗМІ робити наголос на тому, що вигнання нацистів з українських територій стало можливим завдяки масовій участі українців у лавах як Червоної армії, так і українського визвольного руху (ОУН та УПА), у лавах руху опору інших країн, арміях союзників, що воювали в Італії і Франції, на Далекому Сході та на Тихоокеанському театрі воєнних дій. 

Розвінчуючи міф, ніби Росія могла перемогти німецьких окупантів без України, історики зазначають, що внесок України у розгром гітлерівської Німеччини та її союзників важко переоцінити. За весь час війни між СРСР і Третім Рейхом 1941-1945 років жителі УРСР становили приблизно 7 мільйонів, або 23 % особового складу Збройних сил СРСР, що більше, ніж військо Великої Британії, яка мобілізувала близько 6 мільйонів своїх громадян. За оцінками Інституту історії НАНУ, прямі людські втрати України становили від 8 до 10 мільйонів осіб, що більше, ніж сукупні людські втрати Великої Британії, Сполучених Штатів Америки, Франції, Польщі та Канади (близько 7,4 мільйона). 

Також українські історики наголошують: слід пам’ятати, що «перемога над нацистськими окупантами — спільне досягнення антигітлерівської коаліції та визвольних рухів». 

Також у методичних матеріалах надано перелік художніх і документальних фільмів, що відображають український вимір Другої світової війни, імена науковців, які спеціалізуються на цій темі. 

На думку директора департаменту інформаційної політики Держкомтелерадіо Богдана Червака, рекомендації Українського інституту національної пам’яті «мають сприяти українським ЗМІ вирішити ключове суспільне питання: формування в українців історичної пам’яті, яка буде позбавлена радянських та імперських стереотипів, що вже завдали багато лиха нашому народові». 

«Не секрет, — вважає Богдан Червак, — що російська пропаганда, зокрема, російські ЗМІ активно використовують комуністичні й радянські міфи для розпалювання війни на Донбасі, поневолення українського народу, роблять усе, щоб українці не мали історичної пам’яті, яка спирається на державницьку традицію»

За матеріалами: 5.ua

Джерело:    КРЕДО 

Немає коментарів:

Дописати коментар