Слава Ісусу Христу! - Слава Україні! Слава Героям України!


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

неділю, 5 жовтня 2014 р.

05.10.2014р. Б. / «Ідеальна парафія це та, яка робить людину тим, ким вона є, і тим, ким вона має бути», - о. Володимир Ольшанецький про зразкову парафію

«Кожна парафія має бути організованою спільнотою, в якій під опікою свого пароха та у співпраці з ним кожен служить іншому тим даром, що його отримав від Господа», - говорить доповідач про зразкову парафію.
 
Священик, зокрема, акцентує на головній ролі душпастиря у житті парафії та його позитивного наставлення і працьовитості, його молитовної підготовки і духовної зрілості. На вмінні пізнавати духовні дари парафіян та заохочувати їх до активної участі в парафіяльному житті.
 
На переконання о. Володимира, «життя ідеальної парафії має бути молитовно-імпульсивним через катехизацію, євангелізацію, харитативну діяльність. Як приклад, представив  міську парафію, де на молитву, спілкування, частування можна запросити мешканців з одного будинку. «Вони знаються між собою і вже в цьому будинку буде формуватися кістяк живих парохіян», - ділиться доповідач.
 
Зразковою, на думку священика, є парафія, у якій охоплено діяльністю всі вікові категорії людей. Про  живу парафію також свідчить і спілкування сусідніх парафій між собою. Належно ведені парафіяльні книги теж є взірцем парафії, «адже це історія нашої Церкви».
 
 Доповідач звертає увагу на те, що і самі парафіяни мали б бачити всі моменти: як позитивні, так і негативні. Заохочує не боятися різного роду активності християн. «Спершу потрібно і важливо зігріти людську душу, поки вона сама не почне свій шлях євангелізації», - говорить о. Володимир.
 
Конкретизуючи критерії зразкової парафії, відзначає працю з молоддю як фундаментальну роботу пароха. Серед ефективних методів роботи виокремлює дитячо-молодіжну Літургію, гуртки дитячого садочку чи підготовки до школи, біблійний апостолят, реколекції, раз на 5 років 2-ох тижневі духовні місії, прощі, медійну дяльність, харитативне служіння, опіку над людьми з особливими потребами. «Парафії мають стати місцем, де піклуються про сироту, про вдову», – зауважує доповідач.
 
На думку священика, систематично має проводитись парафіяльне планування, розпізнавання дарів та координування. На парафії мають діяти парафіяльні ради. «Посібник для пасторального планування є для пароха допомогою», - говорить о. Володимир і підсумовує, що «ідеальна парафія це та, яка робить людину тим, ким вона є, і тим, ким вона має бути».


Немає коментарів:

Дописати коментар