Слава Ісусу Христу! - Слава Україні! Слава Героям України!


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

суботу, 29 червня 2013 р.

29.06.2013р. Б. / Папа Франциск: Петрове служіння – це утверджувати у вірі, любові та єдності

У проповіді під час урочистої Служби Божої з нагоди празника Святих Верховних Апостолів Петра і Павла, небесних Покровителів Риму, в суботу 29 червня 2013 р., Вселенський Архиєрей Франциск наголосив, що цей празник ще радісніший задля присутності єпископів з усього світу. Це велике духовне багатство дозволяє у певний спосіб пережити подію П’ятидесятниці, адже сьогодні так, як і тоді, віра Церкви говорить усіма мовами і прагне об’єднати в одну сім’ю всі народи.

Папа Франциск щиро та вдячно привітав делегацію православного Константинопільського Патріархату та подякував лютеранському хорові з храму святого Томи з німецького міста Лейпцига, що становить ще один знак екуменічної присутності
.
Святіший Отець зосередився на трьох аспектах Петрового служіння, керуючись словом «утверджувати». Що покликаний утверджувати Єпископ Риму?

Перш усього, до утвердження у вірі. Свята Євангелія говорить про визнання святого Петра: «Ти – Христос, Бога живого син» (Мт 16,16). Це визнання не випливає від нього самого, а від небесного Отця. І саме задля цього визнання Ісус каже: «Ти – Петро (скеля), і на цій скелі збудую мою Церкву» (Мт 16, 18). Роль, служіння Святого Петра, ґрунтуються на визнанні віри в Христа, Сина Бога живого. «Віра в Христа – це світло нашого християнського життя й служіння в Церкві», – наголосив Папа.

Другим аспектом є утвердження в любові. Єпископ Риму, звертаючись до слів Святого Павла в Посланні до Тимотея: «Я боровся доброю борнею, скінчив біг – віру зберіг» (ІІ Тим 4,7), вказує що не йдеться про людську боротьбу, яка, на жаль, ще й досі закривавлює світ, а про боротьбу мучеництва. Святий Павло мав єдину зброю – Христову благовість, він віддав усе своє життя за Христа та за ближніх. Єпископ Риму покликаний жити і утверджувати цю любов до Христа та до всіх людей без різниць, обмежень та бар’єрів.

Третім аспектом, на якому зосередився Папа Франциск, є утвердження в єдності. Він підкреслив, що паллій, який перед богослуженням був вручений архиєпископам-митрополитам, є символом єдності з наступником Святого Петра, є знаком сопричастя, що є основою всього життя Церкви. Сопричастя Церкви не означає однорідності. «У Церкві різноманітність є великим багатством, завжди гармонійно зливаючись з єдністю, як велика мозаїка, всі фрагменти якої поєднуються, створюючи один великий Божий задум. Це повинно спонукувати до постійного подолання кожного конфлікту, який наносить рани на тіло Церкви. Об’єднані у відмінності: не існує іншої католицької дороги до єдності. В цьому полягає католицький дух, християнський дух: єднатись у відмінності. Це Христовий шлях! Паллій, що є знаком єдності з Єпископом Риму, із Вселенською Церквою, з Синодом Єпископів, зобов’язує кожного з вас бути знаряддям цього сопричастя», – сказав Вселенський Архиєрей до архиєпископів-митрополитів, які отримали паллій.

Текст із сайту Радіо Ватикану

Джерело:   Воїни Христа Царя

Немає коментарів:

Дописати коментар