Слава Ісусу Христу! - Слава Україні! Слава Героям України!


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

середу, 17 червня 2015 р.

17.06.2015р. Б. / Важкі питання. Забобон - це тяжкий гріх чи легкий?

ПИТАННЯ: Забобон - це тяжкий гріх чи легкий? Якщо, наприклад, людина плює через плече і т.д …

ВІДПОВІДЬ: Святий Тома Аквінський писав, що марновірство - це вада, яка може полягати в поклонінні тому, кому не повинні поклонятися, або ж в неприпустимому способі поклоніння Богові.

Поклонятися «тому, кому не повинні» означає культ диявола, і мова йде про смертний гріх. До цього різновиду гріха відноситься, наприклад, ворожіння, тобто спроба передбачити майбутнє або дізнатися сокровенне неприпустимими методами, що суперечать волі Бога і заборонені Ним. Тяжким гріхом є також ідолопоклонство, яке приписує різні події наявності або відсутності певних предметів. Але тут потрібно зробити уточнення, адже ми знаємо, що тяжкість гріха визначається не тільки матерією, але і згодою волі й усвідомленням скоєного вчинку.

Якщо, наприклад, ми здійснюємо якийсь забобонний жест з легковажності й без повного усвідомлення, то мова йде про легкий гріх. Але якщо ми по-справжньому, серйозно віримо, що перебіг подій залежить від того, куди ми повісимо картину, або від талісмана, то мова йде про культ інших богів - адже ми не підкоряємося Йому, а віддаємо наше життя ідолам. Згідно з святим Павлом, це те ж саме, що і служіння демонам: «Що хочу цим сказати? Невже ідольська жертва є чимось? Чи ідол є чимсь?  Ні! А лиш те, що погани, коли щось жертвують, то жертвують бісам, не Богові. Я ж не хочу, щоб ви були спільниками бісів» (1 Кор. 10, 19-20).

Немає коментарів:

Дописати коментар