Слава Ісусу Христу! - Слава Україні! Слава Героям України!


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

суботу, 28 вересня 2013 р.

28.09.2013р. Б. / Під Парижем викуплено церкву Анни Ярославни

Санліс
27 вересня 2013 р. греко-католицька єпархія св. Володимира в Парижі на чолі з єпископом Борисом Ґудзяком, президентом Українського католицького університету, придбала церкву в містечку Санліс (45 км від Парижа).
 
Церква стоїть поpуч з абатством св. Вікентія (Сен-Венсан), яке 1060 року заснувала королева Франції Анна Ярославна. Саме у Санлісі в XI столітті мешкала донька Ярослава Мудрого. Від листопада ця церква функціонуватиме як храм УГКЦ, при якому діятиме культурний центр Анни Ярославни. Його мета — представляти українську культуру та розвивати українсько-європейську співпрацю, повідомляє прес-служба Паризької єпархії УГКЦ. 

Двері новопридбаного храму відчиняться для всіх охочих 16 листопада. Цього дня о 10.00 тут відслужать урочисту Архиєрейську Літургію. А 17 листопада віруючі зможуть узяти участь у поминальній Архиєрейській Літургії в Соборі Паризької Богоматері, щоби спільно помолитися за жертв Голодомору. 

«Сьогодні великий день для української громади в Парижі, у Франції, в усій Європі, і, зрештою, для всіх українців, хоч би де вони були. Ми придбали церкву в Санлісі, королівському містечку, в якому мешкала Анна Ярославна, відома у світі як Анна Київська, королева Франції. Цим церковним і юридичним актом ми засвідчили, що джерела української християнської європейської традиції живі та життєдайні», — поділився радісною звісткою владика Борис Ґудзяк. 

Він також зазначив, що церква носитиме ім’я страстотерпців Бориса і Гліба, рідних дядьків Анни. «Борис і Гліб представляють чесноту, яка нам сьогодні найбільше потрібна: любов і злагоду між братами, відмову від братовбивчої боротьби. Анна ж представляє високу культуру і європейськість та християнську духовність», — наголосив єпарх Паризький. 

За його словами, те, що підписання документів про купівлю цієї церкви відбулося тепер, є дуже символічним, адже саме зараз уся прогресивна українська і світова громадськість сподівається зближення України та Європейського Союзу. 

Церква була придбана за 203 тисячі євро на пожертви греко-католиків з України, Франції, Англії, Сполучених Штатів та Канади. За попередніми підрахунками, на ремонт та облаштування потрібно 1,5 мільйона доларів США, адже церква вже майже століття не діяла як храм, перебуваючи в приватній власності. За словами владики Бориса Ґудзяка, ремонт розпочнеться наступного року. «Церква збудована з тесаного каменю, структурно вона в дуже доброму стані. Має також великі підземелля, у яких є катакомби з римських часів. Будівлю буде розділено на дві частини: каплицю та культурний центр. Метою останнього буде представити Україну в контексті європейської історії та культури. Це символічно, адже саме Анна Ярославна стала першою з України, хто потрапив у європейську історію», — наголосив єпископ.
 
За матеріалами: РІСУ 

Джерело:   КРЕДО 

Немає коментарів:

Дописати коментар