Слава Ісусу Христу! - Слава Україні! Слава Героям України!


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

пʼятницю, 30 вересня 2011 р.

30.09.2011р. Б. / Православні та греко-католики молилися за жертв розстрілів у Бабиного Яру

 

У 70 річницю від початку масових страт мирного населення та військовополонених у Бабиному Яру, 29 вересня, за жертв розстрілів відбулася панахида. Богослужіння очолив Патріарх Філарет (УПЦ КП), якому співслужили єпископи Васильківський Феодосій, Богуславський Євстратій та Вишгородський Агапіт, а також духовенство столичних храмів і монастирів. У панахиді брав участь єпископ-помічник УГКЦ Йосиф (Мілян).

 
Біля пам’ятника жертвам Бабиного Яру зібралося кілька сотень чоловік. У виступах було підкреслено, що Бабин Яр, як місце трагедії, не можна ділити за національною ознакою, адже тут були знищені люди різних національностей та віросповідань – євреї, роми, караїми, українці та росіяни, радянські військовополонені. Також виступаючі нагадали, що у Бабиному Яру почали ховати жертв тоталітарного більшовицького режиму ще задовго до трагічного вересня 1941 р. – тут ховали загиблих від Голодомору 1932-33 рр., тут закопували розстріляних під час сталінського терору 1930-х рр. 


Звершивши панахиду, Патріарх Філарет у своєму слові підкреслив, що обов’язок християн молитися за померлих, а особливо молитися за тих, хто загинув у таких трагічних обставинах, як жертви Бабиного Яру. Після панахиди скорботна хода на чолі з Патріархом обійшла пам’ятники, встановлені на території Бабиного Яру – камінь пам’яті загиблих ромів, меморіал жертвам фашизму та хрест пам’яті на честь українських патріотів. 


Біля останнього присутні проспівали «Вічну пам’ять», а Патріарх нагадав, що ще багато років тому йшлося про будівництво на цьому місці каплиці. «Ганьба буде нам, українцям, якщо ми не збудуємо тут у найближчий час каплицю, де кожен християнин зміг би помолитися за загиблих у Бабиному Яру!» – наголосив він. Про це інформує прес-служба Київської Патріархії. 


29 вересня 2011 р. виповнилося 70 років від початку здійснення фашистськими окупантами масових страт мирного населення та військовополонених у Бабиному Яру, який тоді був околицею Києва. Жертвами розстрілів стали євреї, роми, військовополонені з розташованого поруч Сирецького концентраційного табору. У Бабиному яру завершилося життя багатьох українських патріотів, що були розстріляні нацистами за зв’язок з націоналістичним підпіллям, серед яких найбільш відомою є поетеса та громадський діяч Олена Теліга. 


Всього від рук фашистів у Бабиному Яру загинуло понад 100 тисяч чоловік. Назва «Бабин Яр», поруч з назвами нацистських таборів смерті «Бухенвальд», «Освенцим - Аушвіц», «Треблінка», стала одним із символів Глокосту – масового знищення євреїв під час ІІ Світової війни, а також символом нелюдської окупаційної політики фашизму на українській землі. 


За матеріалами: РІСУ 

Джерело: КРЕДО 


Якщо ми, усі українці, за браком розуму не спроможні жити між собою в мирі, злагоді і любові, то бодай, спільне лихо, молитва та спільні вчинки нас примирять і схаменувши, нагадають нам про правдиві, "православні" цінності, які ніколи не проминають!

Катехит парафії Преображення Господнього р.Б. Леонід.

Немає коментарів:

Дописати коментар