Слава Ісусу Христу! - Слава Україні! Слава Героям України!


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

вівторок, 16 вересня 2014 р.

16.09.2014р. Б. / УКРАЇНА: Археологи знайшли унікальний хрест-енколпіон

Археологи знайшли унікальний хрест-енколпіон Археологічної вдачею року можна сміливо вважати хрест-енколпіон, знайдений вченими на чорноморському острові Березань у Миколаївській області. Незвичайну знахідку датують XII-XIII століттями.  Вся справа в тому, що релігійний артефакт за всіма ознаками можна класифікувати як християнський - хоча в той час на Півдні сучасної України, згідно з історичними даними, проживали кочівники, які сповідували язичництво. Тепер же знайдений енколпіон може використовуватися як непрямий доказ того, що в XII-XIII століттях в Причорномор'ї вже були християни.  
 
«Влітку ми проводили археологічні розкопки в заповіднику "Ольвія", на острові Березань, - розповів археолог Олександр Смирнов. - Вдалося знайти ділянку середньовічного некрополя X-XII століття. Знайшли й залишки поховань людей, але поки що ми не змогли визначити, кому вони належать. Згідно з наявними даними, цю територію населяли половці, але ми допускали, що тут могли мешкати і представники інших племен».  Як кажуть археологи, хрест-енколпіон лише підтверджує цю теорію. «Знайдений артефакт дає підстави вважати, що в цих краях мешкали слов'яни, які взаємодіяли з Київською Руссю, і навіть сповідували християнство, - говорить Смирнов. - Енколпіон, імовірно, належав людині високого соціального статусу. Одне можу сказати - він не священицький, а мирський. Можливо, належав воєводі або комусь із правителів поселення».

 За твердженням Олександра Смирнова, знайдений артефакт вказує на те, що Київська Русь контролювала (або, принаймні, намагалася це робити) деякий час знаменитий шлях «із варяг у греки». Адже острів Березань - це крайня точка перед виходом у відкрите Чорне море. Тут мандрівники могли зупинитися, заправитися прісною водою і харчами. Хоча раніше більшість істориків схилялися до тієї теорії, що степові території Русь не контролювала - вони належали кочівникам. 

 Знайдений енколпіон - це старовинний невеликий ковчежець хрестоподібної форми з зображенням Ісуса Христа, - повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на NIKNEWS. Усередині енколпіонів, як правило, поміщалися частинки освяченої просфори або навіть мощі святих. Священнослужителі досі носять енколпіони на мотузочках або ланцюжках - ними нагороджують єпископів при свяченні в сан. Основне призначення енколпіона - оберігати свого власника від різних напастей. В Березанському енколпіоні археологи виявили залишки мощей святого і частину хреста. Зараз сам хрест знаходиться на експертизі. Але вже до кінця року вчені планують передати його до фондів заповідника «Ольвія».

Джерело:     КІРІОС

Немає коментарів:

Дописати коментар