Слава Ісусу Христу! - Слава Україні! Слава Героям України!


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

вівторок, 12 травня 2015 р.

12.05.2015р. Б. / Ватиканська дипломатія повинна бути на боці України

Глава Української Греко-Католицької Церкви скритикував двоїстість дипломатії Ватикану щодо війни в Україні. В інтерв'ю французькій газеті "La Croix" Верховний Архиєпископ Києво-Галицький Святослав Шевчук зауважив, що вже загинуло понад 6 тисяч людей, а півтора мільйона покинули свої будинки, а в деяких частинах країни, що перебувають в руках проросійських сепаратистів, багато людей помирають від голоду.

Священики ризикують життям, щоб перетнути лінію фронту та доставити їжу потребуючим. Архиєпископ зізнався, що українці є чутливими до кожного слова Папи. Під час недавнього візиту греко-католицьких єпископів ad limina Франциск "запевнив, що він з нами", а також виголосив кілька закликів щодо миру в Україні. – Звичайно, ми хотіли б від Риму менш амбівалентної політики і чітко про це говорили. Наполягаючи на повазі до міжнародного права Святий Престіл посередньо засудив анексію Криму, не засуджуючи її чітко й однозначно. Ми розуміємо, що Рим намагається зберегти свої відносини з Москвою, але ми також знаємо, що Христос завжди був на боці тих, хто страждав. І в цьому конфлікті страждає Україна, тому Апостольська Столиця, дипломатія котрої є в служінні Євангелії, повинна бути на нашому боці, – сказав єрарх.

Він нагадав, що, коли у 2009 році став греко-католицьким єпископом Буенос-Айресу, нинішній Папа підключив його до роботи єпископату Аргентини і дуже йому допоміг у вершенні душпастирського служіння.

– Ми залишилися близькими. Кожні два місяці я зустрічаюся з ним у Римі, у Домі Святої Марти, і безпосередньо інформую його про ситуацію. Проте, Папа делегує міжнародні справи Державному Секретаріату, а сам більше концентрується на суспільному навчанні та захисті малозабезпечених. Я не можу ні  нав'язувати йому свої погляди на ситуацію в Україні, ні використовувати наші особисті стосунки, це було б аморально. Ми добре розуміємо один одного. Він знає, що те, що я кажу йому, відповідає дійсності та не містить жодної ідеології, – запевнив Глава УГКЦ.

На його думку, війна в Україні є не лише локальним конфліктом, тому що вона виявляє кризу міжнародної системи. – Той факт, що сильний дозволяє собі анексію територій свого меншого сусіда, становить  реальну проблему для міжнародного співтовариства. Але я переконаний, що ми можемо зупинити цю війну дипломатичним шляхом, – сказав Архиєпископ Святослав Шевчук.

Від Європи, котра святкує 70-річчя миру на своїй території, він очікує захисту проголошуваних нею цінностей через вияв солідарності з Україною, яка "переживає найбільшу гуманітарну катастрофу з часів Другої світової війни". Жителі цієї країни бояться нового вторгнення. – Ми потребуємо міжнародної допомоги, щоб надавати психологічний супровід людям, що залишаються в шоці. Але також потрібно усунути причини цієї катастрофи і якнайшвидше досягнути миру, – зазначив очільник УГКЦ.

Коли його запитали про ситуацію греко-католиків у Східній Україні, він визнав, що утікаючи від насильства, багато вірних виїхало з цього регіону в західну частину країни або за кордон. З 12-ти місцевих греко-католицьких парафій лише у трьох (у Донецьку) досі залишаються священики, інші були змушені виїхати після отриманих погроз. Луганськ залишила третина вірних, і ті, що залишилися, не мають ніякої душпастирської опіки. У свою чергу, в Криму й надалі вершать своє служіння  п'ять священиків, а парафії зобов'язані зареєструватися в Москві. – Чи будуть вони мати право на існування, чи будуть юридично ліквідовані?, – роздумує Архиєпископ Шевчук. Він додає, що "нова кримська влада робить все, щоб позбутися на півострові українців і кримських татар" і це "справжнє етнічне переслідування."

Верховний Архиєпископ Києво-Галицький визнав, що УГКЦ зараз не має жодних контактів з Московським Патріархатом "закритим у вербальній агресії". Натомість є діалог з його "Українською гілкою" тобто Українською Православною Церквою Московського Патріархату (УПЦ МП) в рамках Всеукраїнської Ради Церков і Релігійних Організацій, яка включає в себе всі християнські конфесії, юдеїв і мусульман. Відносини з колишнім главою УПЦ МП, митрополитом Володимиром, який помер минулого року, були "дуже добрими", але з його наступником Онуфрієм УГКЦ не має ніяких контактів. – Його ставлення відсторонення та глухоти до голосу українського суспільства характеризує тенденцію меншості в єрархії. Ще одна тенденція, переважаюча, відкривається на діалог під тиском суспільства. Єдність церков в Україні здійснюється знизу. Це справжнє багатство, до якого ми можемо звернутися, – зазначив Блаженніший Святослав Шевчук.

Немає коментарів:

Дописати коментар