Слава Ісусу Христу! - Слава Україні! Слава Героям України!


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

вівторок, 15 листопада 2016 р.

15.11.2016р. Б. / МОВА - ДНК НАЦІЇ

Тільки 34% українських газет випускаються українською мовою

Мовна ситуація в Україні позначена домінуванням російської мови у ключових сферах суспільного життя. Такі висновки дослідження “Становище української мови в Україні в 2016 році”, проведеного рухом «Простір свободи».
thumbnail
Телеефірі, друкованих виданнях, українському сегменті інтернеті, сфері послуг  – переважає російська. Через це чимало українців визнають рідною українську мову, але спілкуються російською на роботі чи навіть удома, зазначає видання Тексти. Така ситуація становить загрозу мовній ідентичності українців і національній безпеці держави.

Водночас матеріали огляду свідчать про домінування української мови в освіті й кінопрокаті. Внаслідок прийняття закону про обов’язкову частку українських пісень на радіо значно зросла присутність україномовної музики в радіоефірі.

Згідно дослідження, українська мова є рідною для 60% громадян України (не враховуючи окуповані території). Російську мову вважають рідною 15%, обидві мови рівною мірою – 22%, іншу мову – 2%.
Проте говорять завжди або переважно українською удома лише 50% українців, російською – 24%, «іноді російською, іноді українською» – 25%.
thumbnail (4)
thumbnail (3)
thumbnail (2)
thumbnail (1)
У кінопрокаті сумарна кількість фільмів, дубльованих або озвучених українською мовою, продовжує зростати і сягнула в 2016 році 88%. Частка фільмів з російським звуком знижується і становить цьогоріч менше 4%, решта фільмів демонструються мовою оригіналу (переважно англійською) з українськими субтитрами. Частка газет, що видаються українською мовою, не змінилася і становить лише 34%, частка від загального тиражу книг – 64%.

Нагадаємо, що у Львові відбудеться міжнародна конференція, присвячена використанню української мови у світі.

За матеріалами:  vidia.orgtexty.org.uadobrovol.org
Фото: radiosvoboda.org

Джерело:    ДИВЕНСВІТ

Немає коментарів:

Дописати коментар