Слава Ісусу Христу! - Слава Україні! Слава Героям України!


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

пʼятницю, 15 липня 2016 р.

15.07.2016р. Б. / Блаженніший Любомир вважає, що розкручування теми Волинської трагедії є не спонтанним, а керованим явищем

Ті, хто нині роздряпує рани Волині, прагнуть не шукати порозуміння, а розпалювати емоції. В ім’я майбутнього потрібно, щоб обидві сторони дійшли до розуму. Великим лукавством є твердження, що тільки одна сторона – свята, а всі інші навколо неї – грішні, що інші повинні каятися перед «святими». Правда є такою, що в основі Волинської трагедії лежить обопільний гріх.

Це сказав Блаженніший Любомир, Архиєпископ-емерит УГКЦ, в інтерв’ю виданню «Наше слово». Розмова відбулася напередодні чергової річниці трагічних подій на Волині 1943 року.

Духовний лідер УГКЦ запропонував передусім поставити запитання: кому вигідно роздряпувати старі рани? «Те, що нині відбувається, на мою думку, є не спонтанним, а керованим явищем. За тим «хтось» стоїть – хто конкретно, я не знаю. Багато хто каже, що за цим стоїть Росія. Може, за тим і стоїть Росія. А може, і хтось інший, бо не тільки Росії вигідно, щоб між нашими народами не було миру», – сказав він.

Блаженніший Любомир пригадав історичне минуле, яке передувало Волинській трагедії: «Коли нині на українців вішають найрізноманітніші гріхи, вчинені ними в час війни, мало хто говорить, що в ще мирний час, у 1938 році, сталося на Холмщині з православними церквами. Тільки дуже мудрі люди задумуються над тим, якого болю було завдано православному люду і в що той біль трансформувався в час війни. Не були рідкісними випадки, коли під впливом часу війни творилося божевілля без особливої на це причини. Не тільки в нашій, а й у польський історії знайдете багато таких прикладів».

При цьому Архиєпископ Любомир зазначив, що хоча він сьогодні і не спілкується широко з людьми, проте, за його спостереженнями, «в Україні немає ґрунту для розвитку якихось антипольських фобій».

«З цього кола є вихід. Як я вже наголошував, його можуть знайти мудрі та відповідальні люди. Я впевнений, що в кожному народі є мудрі люди, які мають силу та моральний авторитет, аби сказати: «Зупинімося, не робімо більше дурниць». Я маю на увазі людей, які виховували б молодь, дітей у дусі мудрості та любові до ближнього», – наголосив Блаженніший Любомир.

Немає коментарів:

Дописати коментар