Слава Ісусу Христу! - Слава Україні! Слава Героям України!


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

середу, 9 березня 2016 р.

09.03.2016р. Б. / ЖИТТЄВІ ІСТОРІЇ: Блаженний священномученик о.Роман Лиско (+відео)

Отець Роман Лиско – блаженний священномученик Української Греко-Католицької Церкви, священик УГКЦ. Роман Лиско народився 14 серпня 1914 р. у м. Городку Львівської області. Син відомого душпастиря, просвітителя, декана Золочівського о. Володимира Лиска, внук отця-шамбеляна Михайла Цегельського.

У 1941 році був призначений парохом у село Колтів. У 1944 році став парохом у селі Белзець Золочівського району (сьогодні село Гончарівка), де пробув до 1948 року. Відмовився підписати перехід на православ’я, зазнавав утисків, переслідувань з боку радянської влади, йому заборонили відправляти в церкві.

9 вересня 1949 року був заарештований НКВД, поміщений у тюрму на вулиці Лонцького у Львові. Поширювались чутки, що молодий отець Роман збожеволів від тортур, співав у тюрмі на повен голос псалми. Переказували, що його живцем замурували в стіні. Помер 14 жовтня 1949 року.

Божим посланником можемо назвати о. Романа Лиска і нашим спільним обов’язком є знати, шанувати і плекати в собі його чесноти.

Детальніше у дивіться у програмі ЖИТТЄВІ ІСТОРІЇ:



Немає коментарів:

Дописати коментар