Слава Ісусу Христу! - Слава Україні! Слава Героям України!


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

середу, 16 грудня 2015 р.

16.12.2015р. Б. / Оприлюднено Послання Папи Франциска з нагоди Всесвітнього дня миру 2016

Першим неприятелем миру є людська байдужість до ближніх, яка, у свою чергу, є наслідком байдужості до Бога. Про це пише Папа Франциск у Посланні з нагоди Всесвітнього дня миру, який відзначатиметься 1 січня 2016 р. на тему «Перемагай байдужість та здобувай мир». Документ, оприлюднений у вівторок, 15 грудня, розпочинається заохочення з довір’ям анґажуватися в будування миру, адже навіть якщо мир і є Божим даром, то його здійснення віддане в руки людей доброї волі.

Хоч підсумки 2015 року є болісними, а тероризм та різні конфлікти, здається, підтверджують теорію «поетапної третьої світової війни», Глава Католицької Церкви також вбачає знаки надії, якими є, серед інших, Паризька угода щодо клімату та Програма ООН 2030 щодо сталого розвитку. Вони спонукають вірити у здатність людства діяти спільно в дусі солідарності.

Однак, загрози для миру є конкретними та значною мірою походять із байдужості до ближнього та до створеного світу. Наставлення замкненості є настільки поширеним, що Папа називає його «глобалізацією байдужості». А породжене це зло байдужістю людини до Бога. Саме через розрив цих важливих взаємин зроджуються суспільні лиха, такі як корупція, знищення довкілля, відсутність співчуття до ближніх.

Шлях до подолання глобалізації байдужості, на який вказує Святіший Отець, проходить через глибоке навернення серця людини, яка піддається тому, щоби завдяки Божій благодаті знову ставати здатною відкриватися на іншого в дусі справжньої солідарності. Приклади такої солідарності вимагають широкого заанґажування, здатного творити справжню культуру милосердя.

Родини, вихователі та журналісти є першими покликаними ставати промоторами цінностей свободи, взаємоповаги та солідарності. Папа також відзначає негативний приклад тих працівників комунікаційної сфери, які не дуже переймаються способом отримання та поширення інформації. Однак, за його словами, у суспільстві не бракує прикладів солідарного та милосердного заанґажування: організації, що займаються правами людини та харитативні асоціації, зокрема ті, які поспішають з допомогою мігрантам. У цьому контексті Глава Католицької Церкви складає подяку тим, які в конкретний спосіб відгукнулися на його заклик особисто заопікуватися однією родиною біженців.

Ювілей Милосердя, за словами Святішого Отця, представляє нагоду для того, щоб призадуматися над рівнем байдужості, яка оселяється у серцях, для того, щоб долати її та анґажуватися у покращення дійсності, яка нас оточує.

Папа завершує Послання з нагоди Дня миру згадкою про всіх людей, які переживають скрутні хвилини. Він також закликає до скасування смертної кари та до амністії. Крім того, до провідників держав звернений заклик припинити війни, скасувати державний борг бідних країн та впроваджувати таку політику співпраці, яка не порушуватиме права на життя ненароджених дітей. Усі ці побажання Святіший Отець ввіряє заступництву Пресвятої Богородиці.

Немає коментарів:

Дописати коментар