Слава Ісусу Христу! - Слава Україні! Слава Героям України!


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

пʼятницю, 5 лютого 2016 р.

05.02.2016р. Б. / У Львові перепоховали понад півтисячі останків жертв комуністичного режиму

На полі почесних поховань № 76 Личаківського цвинтаря 3 лютого відбулася церемонія урочистого перепоховання 511 останків в’язнів пересильної тюрми № 25, що в 1944–1955 роках функціонувала у Львові на вул. Полтв’яна (тепер просп. В. Чорновола, 45). 

Заупокійне Богослужіння провели представники духовенства різних християнських конфесій. Церемонію відвідали десятки людей, серед яких громадські активісти, колишні політв’язні, очільники міста та області.

«У ХХ столітті насильницькою смертю був убитий кожен другий українець і кожна четверта жінка. Вони не дали потомства. І це є страшною сторінкою нашої історії. Взагалі історію України без брому читати важко. Сьогодні ми виконуємо свій християнський обов’язок. Війна закінчується тоді, коли вмирає останній воїн, який брав у ній участь. І наше завдання — належно поховати. Ми не знаємо тих людей, їхньої долі, але знаємо, що вони пішли з життя через ворога, який знищував, і цей ворог надалі нищить. Нам потрібна єдність, нам потрібне мудре провідництво. Завжди українці, коли здобували незалежність, думали, що це назавжди. Це велика омана. За незалежність треба боротися щодня», – зауважив міський голова Львова Андрій Садовий. 

Як відомо, частину останків ексгумували з території будівництва Меморіального музею «Територія Терору», який створюють на місці пересильної тюрми. Іншу частину людських кісткових решток віднайшли в межах садового кооперативу «Світоч», де колись було розташоване спецкладовище НКВС.

«Хлопцям було дуже тяжко працювати насамперед морально. Часто під час проведення досліджень треба було влаштовувати відпочинок, аби вони могли продовжити роботу далі», – зізнався Святослав Шеремета, директор комунального підприємства «Доля», яке проводило пошуки та ексгумацію.   

За результатами досліджень, 67 із 511 людських останків належать дітям.

«Згідно з антропологічними дослідженнями, більша частина останків дітей – це ненароджені діти. Вагітним жінкам перед відправкою на висилку проводили штучні пологи, щоб вони потрапляли на ці каторжні роботи вже без плоду в утробі», – розповів на церемонії директор меморіального музею «Територія Терору» Тарас Чолій.

Під супровід військового оркестру останки колишніх в’язнів у домовинах віднесли у крипти, де поховані інші жертви політичних репресій.

Джерела: territoryterror.org.ua

Воїни Христа Царя

Немає коментарів:

Дописати коментар