Слава Ісусу Христу! - Слава Україні! Слава Героям України!


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

середу, 24 серпня 2011 р.

25.08.2011р. Б. / Ідентифіковано автора мініатюр Пересопницького Євангелія

Пересопницьке Євангеліє
Методом формального аналізу львівський мистецтвознавець Лев Скоп ідентифікував автора мініатюр Пересопницького Євангелія. Наукове дослідження видано дрогобицьким видавництвом «Коло».

Про це CREDO повідомило творче об’єднання «Кактус».
Представлення ґрунтовного, з великою кількістю ілюстративного матеріалу видання відбудеться 24 серпня о 14:00 у сесійній залі міської Ратуші Дрогобича, що на Львівщині.
Формальний аналіз популярний у всьому світі, а найбільше – в Німеччині. Хоча на теренах України мало хто з мистецтвознавців ним користується. Він дає змогу за наявності 1 чи більше підписних робіт автора ідентифікувати твори, що належать його пензлю - навіть якщо вони вже не є підписані. Так ідентифіковано частину робіт майстрів світового рівня, як то Ель Греко, Джотто та ряду інших.
За допомогою цього методу мініатюри Пересопницького Євангелія досліджувалися за рядом формальних ознак (рисунок, колорит, лінійно-конструктивна побудова, анатомічна побудова, стилізація форми). Це дало змогу робити висновки – автором мініатюр є Федуско, маляр із Самбора.
Дослідження «Майстер мініатюр Пересопницького Євангелія Федуско, маляр із Самбора» авторства Лева Скопа вперше в історії українського мистецтвознавства встановлює художника-виконавця пересопницьких мініатюр. Скоп аналізує малярський почерк Федуска з Самбора, проводить порівняльний аналіз оздоблення рукопису зі значним творчим спадком цього майстра, розглядає композиційні та іконографічні особливості мініатюр.
Книга має всі шанси стати науковим відкриттям загальнодержавного значення і збурити експертні кола дослідників.
Видання присвячене 450-річчю створення Пересопницького Євангелія, 20-річчю Незалежності України та 70-річчю музею «Дрогобичина».

Джерело:
КРЕДО

Немає коментарів:

Дописати коментар