Слава Ісусу Христу! - Слава Україні! Слава Героям України!


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

суботу, 28 січня 2017 р.

28.01.2017р. Б. / «Виховання і освіта є абсолютним пріоритетом душпастирського служіння УГКЦ», - Глава УГКЦ привітав спільноту Гімназії імені Шептицьких із 25-річчям

Від самого початку Київська Церква була матір’ю й учителькою свого народу. Київська Церква ніколи не була до послуг «могутніх світу цього», але завжди чувала над душею свого народу і була служителькою Слова Божого – Євангелія. Тому освіта і виховання від самого початку християнства в Україні були пріоритетами пастирського служіння Церкви.

Такими словами розпочав вітальне слово Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав до учасників Міжнародної науково-практичної конференції «Демократизація освітньої сфери України: католицька школа» 27 січня в УКУ. Додамо, захід відбувається в рамках святкування 25-річчя створення першої греко-католицької школи в Україні – Гімназії імені Шептицьких у Львові. Участь у конференції, зокрема, взяли: Архиєпископ Клаудіо Гуджеротті, Апостольський нунцій в Україні, владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський УГКЦ, Христина Манн, президент СЕЕС (Комітет католицької освіти в Європі), Юрій Решетніков, заступник голови Громадської ради релігійних організацій при МОН, о. Кароль Манік, провінційний настоятель отців салезіан в Україні, с. Христофора Буштин, голова Комісії УГКЦ у справах освіти і виховання, та інші.

«Сьогодні ми згадуємо і дякуємо Богу, а також історичним постатям за 25 років існування УГКЦ та греко-католицької школи у Львові», - вів далі Глава Церкви. Промовець запропонував поглянути в історичне українське минуле, у той час, коли засновувалася гімназія: «Цей ліцей  заснували у вересні 1991 року, на зламі сторіч, коли ВРУ проголосила Декларацію про Незалежність, але народ ще очікував Референдуму про це. Наш ліцей зародився на зламі століть, коли наша Церква щойно виходила з підпілля і перед нею постали виклики, адже ми не мали де молитися, не мали церковних структур, священиків, але відчували, що з нами є Бог, який нас воскресив. У тих обставинах наші праведні мужі, зокрема владика Володимир Стернюк, визначили подальші пріоритети розвитку. Абсолютним авторитетом для тої Церква, яка воскресала, було виховання і освіта».

За словами архиєрея, у ті часи нелегко було знайти ентузіастів, які б могли виконати це завдання. У своїх пріоритетах вже тоді УГКЦ за благословенням владики Мирослава Івана Любачівського, усе, що мала, інвестувала у створення католицького ліцею. «Очевидно, не було багато тих людей, які б могли виконати це завдання, але священики, зокрема монахи студити, отримали завдання не тільки підтримувати, а й чувати над цим ліцеєм. Обидва згаданих ієрархи скерували для підтримки і розвитку цього закладу найкращих», - додав Блаженніший Святослав. Він згадав перших духівників ліцею - о. Йосифа Міляна, який сьогодні є Єпископом-помічником Київської архиєпархії УГКЦ, о. Степана Менька, який тепер є Екзархом Донецьким УГКЦ. «Тож усе, що найкраще мала наша Церква в ті часи, вона подарувала цьому ліцеєві. Наші владики дивилися в майбутнє й інвестували в освіту і виховання…» - додав він.

Серед людей, які першими прийняли цей заклик Церкви й почали працювати у цьому напрямку, була й перший директор ліцею п. Марія Кобилецька та товариство педагогів, які до неї долучилися. «Хочу подякувати монашеству, ченцям і черницям, які скеровували до ліцею своїх найкращих членів спільноти. Кожен клас мав тоді виховника чи виховницю із монашества», – подякував промовець.

Гімназія кілька разів міняла своє місце перебування. Однак, як підкреслив Предстоятель Церкви, важливим етапом в діяльності школи був 1996 рік. Саме тоді була прийнята нова Конституція України і закони; тоді потрібно було знову переєстровувати заклад. «Блаженніший Любомир став батьком ліцею, бо особисто його підтримував і вболівав над тим, щоби католицька освіта в Україні могла вибудуватися в ланцюжок: католицький садок – католицька школа – католицький університет», - сказав Глава УГКЦ.

Добрим приятелем ліцею став кардинал Крістоф Шенборн, Архиєпископ Відня, ординарій для вірних візантійського обряду в Австрії. «Дякую йому за підтримку цієї унікальної інституції, яка стала прикладом для всіх інших починань в нашій Церкві. Вдячний владиці Ігорю за те, що перейняв естафету опіки над ліцеєм», – склав слова подяки Глава УГКЦ.

Історичним моментом для школи був і 2006 рік, коли владика Ігор поручив отцям салезіанам опіку над ним. Тоді активно почав працювати для цієї справи о. Петро Майба, салезіанин. «Також вітаю з ювілеєм призначеного директором ліцею із 2015 року о. Олега Ладнюка. Виховання й освіта є абсолютним пріоритетом душпастирського служіння УГКЦ. Чування над освітою – це будівництво майбутнього. Досвід ліцею є скарбом для всієї системи освіти і виховання в Україні», - підсумував Блаженніший Святослав.

Немає коментарів:

Дописати коментар