Слава Ісусу Христу! - Слава Україні! Слава Героям України!


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

пʼятницю, 11 січня 2019 р.

11.01.2019р. Б. / Глава УГКЦ: «Митрополит Андрей – постать, яка вийшла поза рамки свого історичного часу і була небезпечною для всіх загарбників»

Святіший Отець Франциск видав декрет про геройські чесноти митрополита Андрея Шептицького, згідно з яким митрополит Андрей отримав титул «праведний».

Про це розповів Патріарх Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав в інтерв’ю інтернет-виданню Главком.

Пояснюючи, чому затягнувся процес беатифікації митрополита Андрея Шептицького, Блаженніший Святослав відзначив, що митрополит Андрей – постать, яка вийшла поза рамки свого історичного часу, яка була небезпечною для всіх загарбників, що посягали на територію України. «Зокрема, для російської – царської і сталінської – пропаганди. Так само неоднозначно його оцінює польська історіографія», – додав Предстоятель УГКЦ.

Архиєрей пригадав, що процес беатифікації передбачає кілька етапів.

«З одного боку, потрібно було дати відповідь на всі запитання, які ставить історія: зібрати і вивчити архіви, всі твори митрополита Андрея, його листи, звернення, душпастирські послання. Потрібно було вивчити всі ті закиди й застереження, які висловлювалися різними сторонами щодо його імені, – повідомив Глава УГКЦ. – Ось тому цей процес був таким тривалим і громіздким. Але його вже завершено. Відбулося спеціальне засідання, на якому Святіший Отець Франциск видав декрет про геройські чесноти митрополита Андрея Шептицького. Він навіть має тепер інший титул: до декрету називався "слуга Божий", а відтепер – "праведний"».

Також Блаженніший Святослав пояснив, що для того, щоб митрополит був проголошений блаженним, зараз досліджується чудо, що відбулося за молитвами і особливою дією заступництва Андрея Шептицького.

Як повідомив Предстоятель, на сьогодні бракує наукового дослідження життя митрополита Андрея до завершення Першої світової війни, зокрема періоду його чернецтва, перебування на посадах єпископа Станіславського і Галицького митрополита у Львові. «Це непроста праця, бо митрополит Андрей є постаттю світового масштабу. Кожен, хто на науковому рівні починає вивчати його життєпис, бачить, що це море унікальної інформації. Я б навіть сказав, що сьогодні митрополит Андрей Шептицький залишається «великим незнаним» серед українського народу. І наш святий обов’язок – зробити його знаним», – підсумував Глава Церкви.

Джерело:    Департамент інформації УГКЦ

Немає коментарів:

Дописати коментар