Слава Ісусу Христу! - Слава Україні! Слава Героям України!


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

середу, 20 грудня 2017 р.

20.12.2017р. Б. / Глава УГКЦ у Рівному: Лише любов і безліч добрих діл є необхідними в будівництві та відродженні вільної і незалежної України (+VIDEO)

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у день Святого Миколая освятив прокатедральний собор Святого Миколая УГКЦ Луцького екзархату в місті Рівному.

Архієрейський чин освячення собору очолив Блаженніший Святослав, співсвятителями були владика Ігор (Возьняк),архиєпископ і Митрополит Льввський, владика Василій (Семенюк),Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський, владика Богдан (Дзюрах), секретар Синоду Єпископів УГКЦ, владика Йосафат (Говера), Екзарх Луцький, владика Михайло (Бубній), екзарх Одеський, владика Василь (Івасюк), Єпарх Коломийський, владика Віталій (Скоморовський), єпископ Луцької дієцезії Римо-Католицької Церкви.

Під час проповіді до вірних Предстоятель насамперед привітав вірних та все духовенство зі святом одного з найбільш улюблених святих Христової Церкви, а також зі святом освячення нового прокатедрального собору.

«Ми знаємо, що осердям Христового Євангелія, Доброї новини, є благовість про Божу любов. А найбільшим співцем Божої любові є Йоан Богослов. Йоан каже нам: Бог є любов. І той, хто перебуває в любові, в тому Бог перебуває. Можливо, слово про любов сьогодні є найбільш знецінене в сучасному світі. Як багато різних значень сьогодні людина вкладає в це слово. Але той Бог, якого ми звіщаємо через слово любов, є любов'ю, яка нічого від нас не хоче і не бере. Бог є даром любові для кожної людини», – вважає проповідник.

Саме через те, каже Архієрей, що Бог нас любить, ми живемо і можемо очищатися з наших гріхів, ми можемо перемагати зло. Саме через те, що Бог нас любить, ми будемо жити вічно. Бо вічне життя є ніщо інше як вічна любов. Людина, яка не любить, уже вмирає, каже Йоан Богослов. А той, хто отримавши від Бога дар любові, відповідає йому взаємністю, уже живе.

«Ми можемо бути собою лише тоді, коли наважимося любити. Бо саме в любові людина себе відкриває, у любові до Бога, і до ближнього. Йоан каже, що любити потрібно не словом чи язиком, а любити потрібно ділами та істиною. Як гарний приклад того, що любов справді існує, в ній можна жити і нею можна чинити діла любові до ближнього, є постать Святого Миколая. Можемо сказати, що він пізнав Бога», - відзначив Глава УГКЦ.

За його словами, ми сьогодні знаємо Святого Миколая через його діяльну любов. Таку любов, якою любить нас Господь Бог. Святий Миколай як знак, символ, благовісник втіленої в добрі діла Божої любові, присутній в усіх наших храмах. «Тому сьогоднішнє свято, – просить задуматися духовний лідер греко-католиків, – є святом, яке запрошує нас не боятися любити. А запрошує нас теж відкрити, що ми є люблені Богом і покликані сповняти дві найважливіші заповіді любові, до Бога і до свого ближнього».

Ми сьогодні освятили чудовий храм. Місто Рівне, вважає Глава УГКЦ, сьогодні отримало чудовий дар від Святого Миколая, дар, який тільки з часом ми до кінця зможемо оцінити, відкрити і збагнути. Освятивши храм, ми виклали у престіл мощі ще одного Миколая – Волинського Чудотворця. У престолі на віки також спочинуть мощі священомученика Миколая Чарнецького, який був єпископом нашої Церкви тут, на Волині...

«Цей храм буде часом і простором об'явлення божественної любові. Кожен потребуючий зможе сповнитися усіма дарами, яких потребує. Але водночас Святий Миколай запрошує нас любити не словом, не язиком, а ділом та істиною. Ми сьогодні справді можемо сказати собі і людям, що ми є християни лише тоді, коли навчимося діяльної любові», – переконує Предстоятель.

Ми сьогодні живемо в часі страхітливої війни. «Остання ніч, – з прикрістю зауважив Глава Церкви, – сколихнула наші серця новими вістками про нові жахливі обстріли на фронті. Там сьогодні горять доми і гинуть люди. Сьогодні Україна кровоточить. Вона є зраненою. Хто може зцілити рани України сьогодні? Ми можемо сьогодні відповісти: ніщо інше як Божа любов. Ми бачимо, як у час війни люди мають велику спокусу перетворитися на тих, хто ненавидить усіх, веде, як це ми бачили в українській політиці, війну всіх проти всіх…».

Проповідник пригадав слова праведного Митрополита Андрея Шептицького, який сказав, що ненависть ще нічого доброго не збудувала. 

«Тому можу стверджувати, що постать Святого Миколая і цей новозбудований храм – це ключ до перемоги. Тому що ім'я Миколай означає «переможець народу». Лише любов'ю можна перемогти зло. Лише любов помножена і засвідчена безліччю добрих і безкорисливих діл для блага ближнього є необхідним елементом будівництва і відродження вільної і незалежної України», – вважає Блаженніший Святослав.

Освяченням цього храму, на переконання Глави Церкви, ми зробили ще один крок в будівництві вільної Української держави, зробили ще один крок в будівництві цивілізації миру і любові, про яку нас навчав блаженної пам'яті Любомир Гузар.


Немає коментарів:

Дописати коментар