Слава Ісусу Христу! - Слава Україні! Слава Героям України!


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

пʼятницю, 28 вересня 2018 р.

28.09.2018р. Б. / «Пам’ятаючи трагічне минуле, ставати на захист правди і свободи сьогодні», - владика Богдан (Дзюрах)

“Чи Європа навчилася з уроків трагічного минулого? Чи зробила чесний і глибокий іспит совісті з трагічних наслідків панування комуністичного режиму, від яких ми страждаємо донині? Чи здатна підносити голос на захист правди і свободи сьогодні?” – такі питання поставив владика Богдан (Дзюрах) перед учасниками 22-го Міжнародного Конгресу Благодійного фонду «Реновабіс», який відбувається 26-28 вересня в Берліні.

Темою цьогорічного Конгресу, присвяченого 25-літтю заснування Фонду «Реновабіс», є «Спомин і пробудження. Шляхи до примирення в Європі».

В ході обговорення панельних виступів першого дня Конгресу, спільною темою яких був «1918 рік як вихідний пункт для нинішнього кшталту Європи», Секретар Синоду Єпископів УГКЦ пригадав, що для України 1918 рік був роком відновлення державності, - подія, яка відзначається цього року на державному і всенародному рівні. «А водночас сьогодні наш народ змушений знову захищати свою державність і своє право на самостійне існування від російської агресії», - зазначив Секретар Синоду УГКЦ. Він назвав дуже сумним для сучасної Європи той факт, що саме 2014-го року, коли увесь світ роздумував над жахіттями, які спричинила Перша світова війна, Росія напала на Україну, окупувала частину її території і донині сіє смерть і руїну на наших землях. «В Європі триває війна, про це не можна забувати» – звернувся з закликом до присутніх представник УГКЦ.

Він навів історичні паралелі, зацитувавши слова з відомого вірша Олександра Олеся: «Коли Україна за право життя. З катами боролась, жила і вмирала… Європа мовчала». «Можливо, за 50 років тут в Берліні проходитиме 57-й Конгрес Реновабіс і учасники будуть дискутувати над тим, як Європа поводилася сьогодні, чи вона мовчала, чи була в стані піднести голос на захист правди, справедливості, свободи, коли в Європі стікав кров’ю 45-мільйонний народ» - зауважив виступаючий.

Наприкінці виступу владика Богдан висловив переконання про те, що Європа мусить зробити моральну оцінку і щирий іспит сумління з кровавих злочинів комуністичної системи. Без такого щирого іспиту сумління, на переконання виступаючого, Європа не зазнає спокою, не зможе втішатися справжнім і тривалим миром. 

Немає коментарів:

Дописати коментар