Слава Ісусу Христу! - Слава Україні! Слава Героям України!


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

четвер, 12 грудня 2013 р.

12.12.2013р. Б. / Кардинал Содано: заново вчити історію мучеників комунізму

Прага
«Історія — вчитель життя. Тому варто допомогти молодому поколінню пізнати болісний розділ із життя східноєвропейських народів, які були позбавлені свободи релігії та приречені жити за завісою, що заважала їм контактувати з братами в усьому світі».
 
Такими словами кардинал Анджело Содано, декан Колегії кардиналів, відкрив 9 грудня 2013 р. конференцію на тему «Церква у Східній Європі за часів комунізму: серед мучеників та мовчазного спротиву». 

Науковий симпозіум, що зібрався в італійській столиці, організували Посольство Республіки Болгарія при святому Престолі та Мальтійський орден. Історики, журналісти, священики обмінюються думками щодо однієї з найпохмуріших сторінок новітньої історії в Європі: комуністичного періоду, коли атеїстична політика комуністичних держав старалася контролювати Православні Церкви на своїх територіях, вщеплювати агентів у шереги духовенства, секуляризувати християнські свята, нав’язувати цивільні обряди на заміну християнським Таїнствам. 

Крізь цю темну сторінку історії ХХ століття проходить також і героїчний досвід мовчазного спротиву болгарських Католицької та Православної Церков. Головним героєм спротиву був болгарський народ, який залишився вірний Богові та став сьогодні «сонмом мучеників». Із вдячністю їхній пам’яті присвятив свій виступ кардинал Содано, нагадавши, що, за даними деяких досліджень, жертвами сталінських репресій стали 40 мільйонів осіб: «Серед них, безперечно, багатьох переслідували за віру». Кардинал-декан нагадав також про внесок папи Йоана Павла ІІ у звільнення народів Європи: «Безумовно, багато фактоів сприяли історично неминучому падінню Берлінської стіни, такі як дозрівання совісті у громадян Східної Європи, поширення засобів соціальної комунікації, що об’єднували процес Європейського співтовариства, і — не в останню чергу — нестійкість соціальних систем Східної Європи. Однак внесок Великого Папи, — підкреслив кардинал Содано, — був вирішальним, що підтвердив також і останній президент Радянського Союзу Михайло Горбачов». 

На завершення своєї промови кардинал закликав «заново відкрити історію тих мучеників, якими були не лише священики та монахи, а й християнський люд, який постраждав, а також продовжити поглиблювати сторінки нещодавньої історії, не боячись казати правду, тому що правда не може образити».
 
За матеріалами: Радіо Ватикан 

Джерело:   КРЕДО 

Немає коментарів:

Дописати коментар